Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

«Kωδικός» καταστολή με νερό και… μελάνι – Πως αντέδρασε η Aστυνομία στις διαδηλώσεις του 1874. Ελληνική επινόηση η χρήση των πυροσβεστικών αντλιών!


Με αφορμή όσα διαδραματίστηκαν τελευταία στην πλατεία Συντάγματος και τα χημικά που ρίχνει η Αστυνομία για τη διάλυση των διαδηλωτών, γυρνάμε 137 χρόνια πίσω για να παρακολουθήσουμε τον τρόπο με τον οποίο οι αστυνομικές δυνάμεις της εποχής αντιμετώπιζαν τις διαδηλώσεις και τους διαδηλωτές. Και για να διαπιστώσουμε πως οι Έλληνες ιθύνοντες εφηύραν πρώτοι τη χρήση νερού για τη διάλυση διαδηλώσεων! Πρακτική που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα το 1874, όταν Πρωθυπουργός ήταν ο Δημήτριος Βούλγαρης, ο περίφημος «Τζουμπές», και Υπουργός Στρατιωτικών ο Δημήτριος Γρίβας.
Οι δύο άνδρες αναζητούσαν τρόπους για να περιορίσουν τις συνταγματικές ελευθερίες των πολιτών. Είχαν προκαταβολικά παραβιάσει το Σύνταγμα, αφού συνεδρίαζαν και ψήφιζαν νόμους στη Βουλή χωρίς την προβλεπόμενη απαρτία, ενώ είχαν προετοιμάσει την ανατροπή του πολιτεύματος. Γι’ αυτό είχαν στείλει απεσταλμένο στο Λονδίνο, προκειμένου αφενός να πείσει την αγγλική κυβέρνηση ότι ο ελληνικός λαός δεν ήταν ώριμος για Σύνταγμα και αφετέρου να ζητήσει συγκατάθεση ώστε να προβούν σε πολιτειακή μεταβολή.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ
Τα «Στηλιτικά»
Εν τω μεταξύ, η λαϊκή εξέγερση εντεινόταν. Ο Χαρίλαος Τρικούπης δημοσιεύει το περίφημο άρθρο «Τις πταίει;» και οι Κουμουνδούρος, Ζαΐμης και Δεληγιώργης είχαν τεθεί επικεφαλής της κίνησης. Οι βουλευτές που συνέρχονταν στη Βουλή αποκαλούνταν «Στηλίται» και τα ονόματά τους γράφονταν σε μια μεγάλη μαύρη εικόνα. Σε φλογερό καμίνι είχε μεταβληθεί το Πανεπιστήμιο και στα προπύλαιά του κόχλαζε η αντιπολίτευση, όπως έγραψε ο Θεόδωρος Βελλιανίτης. Ο καθηγητής Νικόλαος Σαρίπολος, γέροντας πλέον και φίλος του Βούλγαρη, αποδοκιμαζόταν αγρίως και οι φοιτητές απειλούσαν να βγουν στους δρόμους προκαλώντας ταραχές. Οι φοιτητικές διαδηλώσεις λαμβάνονταν ιδιαίτερα υπόψη και επηρέαζαν την πολιτική κατάσταση της χώρας.
Η κυβέρνηση επιχειρούσε ανεπιτυχώς να διαλύσει τις φοιτητικές διαδηλώσεις. Οι έφιπποι χωροφύλακες που έλαυναν εναντίον των διαδηλωτών λιθοβολούνταν αγρίως. Οπότε επινοήθηκε ένας άλλος, αποτελεσματικότερος τρόπος για να διαλύονται οι συναθροίσεις. Η αλάνθαστη πυροσβεστική τρόμπα…
Νερό και μελάνι!
Μια μέρα που η συγκέντρωση ήταν μεγάλη και απειλούνταν ταραχές δεν εμφανίσθηκαν οι έφιπποι χωροφύλακες. Αντιθέτως, εμφανίσθηκαν οι πυροσβεστικές αντλίες. Και ενώ οι διαδηλωτές βάδιζαν ανύποπτοι αποδοκιμάζοντας την κυβέρνηση, οι αντλίες άρχισαν να τους καταβρέχουν. Σύντομα ο ανθρώπινος όγκος διαλύθηκε. Οι πυροσβέστες, όμως, δεν είχαν αρκεστεί στη ρίψη νερού, αλλά είχαν ρίξει μέσα και μελάνι! Έτσι, «στιγμάτιζαν» και τα ρούχα των διαδηλωτών, οι οποίοι αποδοκίμαζαν τις ιδέες του «Τζουμπέ», που ονομαζόταν έτσι επειδή έφερε πάντοτε το μεγαλοπρεπές παραδοσιακό ένδυμα των αρχόντων της Ύδρας. Έτσι, καταγραφόταν η πρώτη, σε διεθνές επίπεδο, χρήση της πυροσβεστικής αντλίας εναντίον διαδηλωτών.

Η συνέχεια με… Μπαϊρακτάρη
Δεκαοκτώ χρόνια αργότερα, το 1892, ο διευθυντής της Αστυνομίας Δημήτριος Μπαϊρακτάρης, για τον οποίο τόσα έχουν γραφτεί, μεταχειρίσθηκε πάλι τις πυροσβεστικές αντλίες. Ο Μπαϊρακτάρης, τον οποίο οι ευθυμογράφοι –κυρίως– καταγράφουν ως «παλληκαρά», υπήρξε ο άνδρας που ανέλαβε «εργολαβικά», για λογαριασμό του Τρικούπη αυτή τη φορά, να αντιμετωπίσει τον κόσμο του Ψυρρή, που υποστήριζε παραδοσιακά τον Δηλιγιάννη. Εγκαταλείφθηκε το παλαιό μοντέλο της Διοικητικής (:Δημοτικής) Αστυνομίας και καθιερώθηκε η Στρατιωτική Αστυνομία, όπου ο Τρικούπης τοποθέτησε διευθυντή τον Μπαϊρακτάρη, ο οποίος μέχρι τότε είχε περάσει τη ζωή του στη «μεταβατική υπηρεσία» καταδιώκοντας ληστές. Αντικατέστησε, λοιπόν, τους ερυθροχίτωνες αστυνομικούς κλητήρες με ευζώνους, που ξεχύθηκαν στους δρόμους της Αθήνας νομίζοντας ότι… εκστράτευαν στα κατσάβραχα της Ευρυτανίας.
Εκλογικός… μηχανισμός
Σταδιακά, οι πυροσβεστικές αντλίες μετατράπηκαν σε εκλογικό «όπλο» για τις εκάστοτε κυβερνητικές δυνάμεις. Διενεργούνταν, λοιπόν, τότε (:1892) εκλογές με Πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο, ο οποίος είχε διαφωνήσει με τον Δημήτριο Ράλλη και η διαφωνία τους εκφραζόταν στις στήλες του Τύπου. Ο Πρωθυπουργός, λοιπόν, έδωσε στον Μπαϊρακτάρη εξουσιοδότηση να κανονίσει την εκλογική κίνηση στους δρόμους της πρωτεύουσας. Και αυτός με τη σειρά του εξέδωσε «φιρμάνι» ότι οι εκλογείς μπορούσαν να συνέρχονται όπως και όποτε ήθελαν κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά όφειλαν να διαλύονται μετά τις εννέα το βράδυ.
Τους έκαναν… μούσκεμα
Ένα απόγευμα ο Δημήτριος Ράλλης είχε καλέσει τους οπαδούς του σε συγκέντρωση που κατέληξε –όπως συνηθιζόταν– στον εξώστη της «Εφημερίδος», όπου ο υψίφωνος Αγησίλαος Γιαννόπουλος θα εκφωνούσε πολιτικό λόγο. Τα γραφεία της «Εφημερίδος» βρίσκονταν εκεί όπου αργότερα στεγάσθηκε το Φρουραρχείο. Το πλήθος είχε συγκεντρωθεί, ο Γιαννόπουλος αγόρευε και ο Μπαϊρακτάρης παρακολουθούσε το ρολόι του. Όταν πέρασε η προσδιορισμένη ώρα και φαινόταν ότι ο ρήτορας βρισκόταν ακόμη στην αρχή της ομιλίας του, προχώρησε προς το μέρος τους λέγοντας με τη βαριά φωνή του:
– Κύριε, η ώρα παρήλθε και καιρός είναι να διαλυθείτε.
– Αλλά δεν μπορώ να διακόψω την ομιλία μου, είπε έκπληκτος ο
Γιαννόπουλος.
– Έπρεπε να αρχίσετε νωρίτερα, τώρα τελείωσε, συνεχίζετε αύριο,
απάντησε ο σκληροτράχηλος στρατιωτικός.
– Έξω η Αστυνομία, έξω, ακούσθηκαν μερικές φωνές από το μπαλκόνι και
άρχισαν τα χέρια να κινούνται απειλητικά.
Ο Μπαϊρακτάρης υποχώρησε στο βάθος του περιβόλου της Βουλής (σήμερα Παλαιά Βουλή) και μπροστά φάνηκαν οι πυροσβέστες με τις αντλίες. Σε λίγο, ρήτορας και ενθουσιώδεις ακροατές γίνονταν μούσκεμα από το νερό. Οι πυροσβέστες δεν αρκέστηκαν, μάλιστα, στο κατάβρεγμα των παρευρισκόμενων διαδηλωτών, αλλά κατηύθυναν το νερό και μέσα στα παράθυρα της εφημερίδας, καταβρέχοντας τους εργαζόμενους δημοσιογράφους που δεν είχαν σχέση με τη διαδήλωση. Ανάμεσά τους και ο Θεόδωρος Βελλιανίτης, ο αξιόπιστος μάρτυρας που μας παρέδωσε τις πληροφορίες. Αργότερα, από τα μέσα της δεκαετίας του 1920 και εντεύθεν, η πυροσβεστική αντλία αποτέλεσε βασικό μέσον αναχαίτισης των διαδηλωτών…

EΠΙΜΕΛΕΙΑ:M.LAGANA

mikros-romios.gr

«Football» βρεφών στην Ελλάδα του 1901!


Ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα του σύγχρονου Ελληνικού κράτους αποτελούσε η εγκατάλειψη και έκθεση βρεφών. Πρόβλημα το οποίο μάστιζε την ελληνική κοινωνία –σε υπερθετικό βαθμό– την πρώτη εκατονταετία. Ελάχιστοι φορείς προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, με πρώτο το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών. Στο οποίο όμως εναπόθεταν τα έκθετα βρέφη σχεδόν όλοι οι δήμοι και οι κοινότητες της χώρας, με αποτέλεσμα αρκετές φορές να δηλώνει αδυναμία περίθαλψης των εγκαταλελειμμένων ψυχών. Έτσι, συχνά οι εφημερίδες της εποχής έκαναν λόγο για «φουτ-μπολ των βρεφών».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το περιστατικό που διαδραματίστηκε την 21η Ιουλίου του 1901 και προκάλεσε αίσθηση. Είκοσι πέντε έκθετα είχαν σταλεί από τον Πειραιά στο Βρεφοκομείο Αθηνών, το οποίο με τη σειρά του τα επέστρεψε στο Δημαρχείο Πειραιά. Ο αναπληρών εκείνη τη στιγμή τον δήμαρχο αρνήθηκε όμως να τα παραλάβει. Έτσι τα οκτώ από αυτά εστάλησαν στη Διεύθυνση της Αστυνομίας, ενώ δεκαπέντε παρέλαβαν κάποιες γυναίκες που τα συνόδευσαν από τη Αθήνα μέχρι τον Πειραιά.

Η… τραγοκωμωδία δεν σταμάτησε εδώ. Η Αστυνομία με συνοδεία δύο αστυφυλάκων απέστειλε με αμάξι τα οκτώ έκθετα… ξανά στο Βρεφοκομείο. Εκεί, στην εξώπορτα, τους ανέμεναν δύο υπάλληλοι που δεν ήθελαν με κανένα τρόπο να τα δεχθούν. Κατέφθασε και ο διευθυντής του Βρεφοκομείου, ο οποίος επιδοκίμασε την πράξη των υπαλλήλων. Κάποιοι συγκεντρωμένοι περαστικοί εξοργίστηκαν. Ένας εξ αυτών, υπάλληλος των ιπποσιδηροδρόμων, επιχείρησε να μεσολαβήσει υπέρ των δυστυχών εκείνων υπάρξεων, όταν ξαφνικά οι δύο υπάλληλοι έβγαλαν τα πιστόλια τους και τον τραυμάτισαν στο κεφάλι. Το γεγονός δεν έμεινε ασχολίαστο από τις εφημερίδες, οι οποίες θεώρησαν υπεύθυνο το Δήμαρχο Πειραιώς. Χαρακτηριστικό είναι το πικρόχολο πρωτοσέλιδο σχόλιο της εφημερίδας ΣΚΡΙΠ, η οποία συνιστούσε στον αιρετό άρχοντα «να βάλετε την μάχαιράν σας εις την θήκην, διότι δεύτερος Ηρώδης είναι περιττός εις την ιστορίαν».

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:.M LAGANA

http://mikros-romios.gr

Στο ίδιο έργο (και πάλι) θεατές στη χρεοκοπημένη Ελλάδα του 1897!


Η κυβέρνηση ανάγκης του Ζαϊμη, ο τραπεζίτης Στρέιτ, το Παλάτι και το πάθημα του Δηλιγιάννη
του Ελευθερίου Γ. Σκιαδά.
Το απαξιωτικό για τα πολιτικά πρόσωπα και την πολιτική ζωή της χώρας κλίμα που γνωρίζουμε στις ημέρες μας, καθώς και την εναγώνια αναζήτηση Πρωθυπουργού και Υπουργού Οικονομικών έζησε η Ελλάδα και στα τέλη του 1897. Ήταν η εποχή που η χώρα μας καλούνταν από τις ξένες δυνάμεις να αποκτήσει πολιτική σταθερότητα για να λάβει δάνειο 170 εκατομμυρίων χρυσών λιρών. Χρειαζόταν το δάνειο πρώτα για να αποπληρώσει τις οφειλές της προς τις ίδιες δυνάμεις για προηγούμενα δάνεια, να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της πτώχευσης του 1893 και της πολεμικής ήττας του 1897 –όταν οι δυνάμεις επέβαλαν υπέρογκη αποζημίωση προς όφελος της Τουρκίας–, αλλά και να ανταποκριθεί στα κελεύσματα του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου που και τότε επιβλήθηκε στη χώρα μας.

Αισθήματα ντροπής και αγανάκτησης πλημμύριζαν τις ψυχές όλων των Ελλήνων και η αναρχία βρισκόταν προ θυρών. Βουλή, κυβέρνηση και πολιτικοί είχαν ξεπέσει στη συνείδηση του κοινού. Ίσως χαρακτηριστικότερο όλων είναι ένα δημοσίευμα της γνωστής εφημερίδας «ΤΟ ΑΣΤΥ», το οποίο έγραφε πως «Νεκρά κηδεύεται η Ελλάς υπό Βουλής εγκληματιών. Δεν παρακάθηνται εν αυτή πατέρες του έθνους, αλλ’ ενεδρεύουν στυγνοί συνομώται κατά της τιμής και του μέλλοντος της πατρίδος»! Τότε θα καταστεί επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας κυβερνήσεως «έκτακτης ανάγκης», οπότε παρεμβαίνει ο βασιλιάς και επιβάλει στο πολιτικό σκηνικό δύο προσωπικότητες: Τον Πρόεδρο της Βουλής Αλέξανδρο Ζαΐμη και τον τραπεζίτη Στέφανο Στρέϊτ. Ο πρώτος ανέλαβε Πρωθυπουργός της χώρας και ο δεύτερος Υπουργός Οικονομικών.
Το μέχρι τότε πολιτικό κατεστημένο υποχρεώθηκε σε συναίνεση, οι κομματικοί μηχανισμοί και οι πανίσχυροι κομματάρχες παρακολουθούσαν, ενώ ως ο πλέον «χαμένος» της υπόθεσης θεωρήθηκε ο πανίσχυρος πολιτικός άνδρας της εποχής, ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης. Στην παράταξή του ανήκε ο νέος Πρωθυπουργός, ο οποίος ήταν και ανιψιός του!

Η επιλογή του Αλ. Ζαίμη και η επιβολή του Στέφ. Στρέϊτ Τον Σεπτέμβριο 1897 η Κυβέρνηση Δημητρίου Ράλλη πέφτει κάτω από το βάρος της λαϊκής κατακραυγής. Καταθέτει την εντολή της στο βασιλιά Γεώργιο Α’, ο οποίος αμήχανος και ανήσυχος στρέφει το βλέμμα του στον μετριοπαθή Πρόεδρο της Βουλής Αλέξανδρο Ζαΐμη. Του αναθέτει τον σχηματισμό Κυβερνήσεως και του ξεκαθαρίζει –ευθύς εξαρχής– ότι μπορούσε να προτείνει όποια πρόσωπα ήθελε για την κυβέρνησή του, πλην των υπουργών Οικονομικών και Στρατιωτικών. Τις θέσεις αυτές θα καταλάμβαναν ο διοικητής της Εθνικής Τραπέζης και Καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου Στέφανος Στρέϊτ και ο υποστράτηγος Κωνσταντίνος Σμολένσκης. Ο Ζαΐμης αποδέχθηκε την πρόταση του βασιλιά.
Ωστόσο, ανήκε στην πολιτική μερίδα του Θεόδωρου Δηλιγιάννη, του οποίου ήταν ανιψιός. Είχε ήδη διατελέσει Υπουργός Δικαιοσύνης και Εσωτερικών. Σοβαρός και σιωπηλός είχε αποσπάσει τα ευμενή σχόλια του αρχηγού του κόμματός του και θείου του: «Ο ημέτερος ανεψιός είναι σαρξ εκ της σαρκός μας και οστούν εκ των οστών μας»! Οπότε η εκλογή του βασιλιά Γεωργίου φαινόταν μάλλον ιδανική για εκείνες τις περιστάσεις. Βεβαίως, για να σχηματιστεί κυβέρνηση χρειαζόταν και η συγκατάθεση του θείου, ο οποίος διέθετε την πλειοψηφία στη Βουλή.

Δημήτριος Ράλλης
Οι αντιδράσεις των «Κορδονικών»
Όταν ο Ζαΐμης έλαβε την εντολή από τον βασιλιά, έσπευσε αμέσως στην οδό Ζήνωνος, όπου ήταν το σπίτι του «Κορδονάρχη». Έτσι αποκαλούσαν τον Δηλιγιάννη, επειδή είχε ως έμβλημα του κόμματός του το «κορδόνι». Πράγματι, ο Δηλιγιάννης δεν είχε κατ’ αρχήν αντιρρήσεις. Θεωρούσε πως θα υποδείκνυε υπουργούς από τα στελέχη του κόμματός του και –κατά κάποιο τρόπο– θα έλεγχε την κατάσταση.
Κατόπιν τούτων ο Ζαΐμης ενημέρωσε το βασιλιά και άρχισε τις διαβουλεύσεις με τους υποψηφίους υπουργούς. Αλλά τα πρόσωπα που θα αποτελούσαν τη νέα Κυβέρνηση δεν άρεσαν στους αδιάλλακτους του κόμματος του Δηλιγιάννη. Όσο περνούσε η ώρα η δυσφορία αυξανόταν. Ο αρχηγός, με επιστολή του, κάλεσε τον ανιψιό στο σπίτι του για μεταμεσονύκτιες διαπραγματεύσεις. Πράγματι, ο Ζαΐμης πήγε αλλά θείος και ανιψιός διαφώνησαν.

Ο «ατυχής» ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897.
Κομματικά παρασκήνια
Τότε ο Αλέξανδρος Ζαΐμης πήρε τη δύσκολη απόφαση: «Θα εργασθώ υπό ίδιον πρόγραμμα και με το πρόγραμμα αυτό θα πέσω», δήλωσε προς τους φίλους του. Εν τω μεταξύ, οι πιέσεις των ξένων δυνάμεων -μέσω των πρεσβειών- γίνονταν αφόρητες και το έθνος περνούσε δραματικές στιγμές. Πολλοί έβλεπαν με ικανοποίηση την κίνηση Ζαΐμη, πιστεύοντας ότι επιτέλους θα επερχόταν ρήξη στις τάξεις των «κορδονικών» του Δηλιγιάννη. Τη λύση αποδέχονταν και ο άλλος ισχυρός άνδρας της εποχής, ο Θεοτόκης και οι επιτελείς του ακέφαλου τρικουπικού κόμματος, καθώς και το σύνολο των κομματικών τάσεων (Δ. Ράλλης, Χ. Βοζίκης κ.ά.).
Οι σκληροπυρηνικοί του Δηλιγιάννη ζητούσαν τη διαγραφή του Ζαΐμη από τις τάξεις του κόμματος. Επίσημη αποκήρυξη δεν έγινε. Αλλά αυτό ανέλαβαν οι φιλοδηλιγιαννικές εφημερίδες «Πρωία» και «Παλιγγενεσία». Έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν υπήρχε συνεργασία του κόμματος για τη σύνταξη του προγράμματος ή την επιλογή των προσώπων της νέας Κυβέρνησης και ότι ο Δηλιγιάννης δεν δεσμευόταν πλέον για τίποτα.

Κωνσταντίνος Σμολένσκης. Λαϊκή εικόνα.
Σχηματισμός Κυβέρνησης
Αδιάφορος για τα τεκταινόμενα στο κόμμα του ο Αλ. Ζαίμης, προχώρησε σε όσα είχε συμφωνήσει με τον βασιλιά. Την επομένη το πρωί η μία μετά την άλλη οι άμαξες κατέφθαναν στα Ανάκτορα για την ορκωμοσία. Σχεδόν το σύνολο των μελών της νέας κυβέρνησης ήταν άγνωστα στο ευρύ κοινό, αρχής γενομένης από τον Πρωθυπουργό. Χωρίς χειροκροτήματα, θριαμβευτικά συλλαλητήρια, κομματικά πανηγύρια και οχλαγωγίες ορκιζόταν η νέα κυβέρνηση. Ήταν καρπός τραγικών ανωμαλιών και λαθών αλλά και προϊόν της πίεσης που ασκούσαν οι ξένες δυνάμεις στο Παλάτι για να εξασφαλιστεί το μεγάλο δάνειο.
Τύπος και λαός, μη γνωρίζοντας τα οικονομικά παρασκήνια και τις προσταγές των τραπεζιτών της Ευρώπης, θεωρούσε ότι ο Ζαΐμης ήταν η γαλήνη που ερχόταν μετά την καταιγίδα, όπως επιτυχημένα έγραψε ο Δημήτρης Ψαθάς που ασχολήθηκε με το θέμα. Ερχόταν να φέρει σε πέρας ένα σκληρό έργο και να βγάλει τον βρόχο που είχε περαστεί στο λαιμό του έθνους. Αλλά η γαλήνη ήταν παγερή. Ο βρόχος του Οικονομικού Ελέγχου είχε ήδη περαστεί και ο Ζαΐμης είχε πάψει να είναι ο «φίλτατος ανεψιός».
Εξάλλου, δεν επρόκειτο η νέα κυβέρνηση να ασχοληθεί με άλλα ζητήματα πλην των διαπραγματεύσεων των συνθηκών που είχαν επιβάλει στην Ελλάδα οι Μεγάλες Δυνάμεις και την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη λήψη του δανείου και την εγκατάσταση του Οικονομικού Ελέγχου στην Ελλάδα.
Η εξασφάλιση του δανείου και η εγκατάσταση του Ελέγχου Επί ένα ολόκληρο εξάμηνο η χώρα ζούσε με την αγωνία του δανείου και του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου, πρόγονου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η πρώτη φάση εκείνης της μεγάλης εθνικής, πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης θα τελειώσει στις 21 Μαρτίου 1898 με την ψήφιση από την Βουλή και τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του Νόμου για το δάνειο των 170 εκατομμυρίων λιρών και την επικύρωση της σύμβασης που έγινε δύο ημέρες αργότερα. Προηγουμένως και για να εξασφαλίσουν τα λεφτά τους οι Μεγάλες Δυνάμεις φρόντισαν να στείλουν απεσταλμένους στη χώρα μας για να καθορίσουν τον τρόπο λειτουργίας και τα όρια του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου. Η πλειοψηφία τους ήταν δυσμενώς διατεθειμένοι απέναντι στην Ελλάδα, με επικεφαλής τους εκπροσώπους της Γερμανίας. Μειοψηφούσε ο Άγγλος αντιπρόσωπος, ο περίφημος φιλέλληνας Εδουάρδος Λω.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΡΕΙΤ
Τελικά ο Έλεγχος εγκαταστάθηκε και παρέμεινε επί μία ολόκληρη 80ετία (1898-1978), ενώ από το δάνειο των 170 εκατομμυρίων χρυσών λιρών, τα 150 εκατομμύρια δόθηκαν αμέσως στους ίδιους. Ταυτόχρονα αποχωρούσε από την κυβέρνηση –όπως είχε δεσμευθεί– ο τραπεζίτης και Υπουργός Οικονομικών Στέφανος Στρέϊτ. Ανέλαβε τον θώκο μόνον για την υπόθεση του δανεισμού.

Απρόσμενος επίλογος: Το πάθημα του «Θείου»
Αλλά τι απέγινε με τον Πρωθυπουργό Αλέξανδρο Ζαΐμη; Οι δύο μεγάλοι κομματικοί σχηματισμοί περίμεναν πως και πως την ψήφιση του δανείου για να θέσουν ζήτημα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του και έχοντας την πλειοψηφία να τον «διώξουν» από τα πόδια τους. Ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης ψηφίζοντας το δάνειο φρόντιζε να ξεσηκώσει και τους οπαδούς του λέγοντας πως «ηναγκάζετο ένεκα των εξαιρετικών περιστάσεων να υποστηρίζη την Κυβέρνησιν υποτάσσων τας πεποιθήσεις του εις τας πεποιθήσεις του Στέμματος, αλλά τώρα επέστη η στιγμή να λειτουργήση ομαλώς το πολίτευμα…».

Θεόδωρος Δηλιγιάννης.
Στην πρώτη μετά την ψήφιση του δανείου συνεδρίαση της Βουλής, η οποία έγινε την Δευτέρα 23 Μαρτίου 1898, Βουλή έκλεινε τΗ τα θεωρεία και ο περίβολος γέμισαν κόσμο, τα εισιτήρια εισόδου είχαν εξαντληθεί, οι κομματάρχες του Δηλιγιάννη φώναζαν συνθήματα παροτρύνοντας τον «γέρο» να… τακτοποιήσει τους παρείσακτους. Ο Ζαΐμης μπήκε όπως πάντα σιωπηλός στην αίθουσα. Αφού διαβάστηκε ο κατάλογος, ο Πρωθυπουργός κατέλαβε το βήμα και με απαθή φωνή εκφώνησε Βασιλικό Διάταγμα λήξης της βουλευτικής Συνόδου. Ο βασιλιάς σε προφανή συννενόηση με τον Πρωθυπουργό Ζαϊμη άσκησε το δικαίωμά του και κήρυξε το πέρας των εργασιών εκείνης της βουλευτικής περιόδου για να αποτρέψει την πτώση της Κυβέρνησης.

Η πτέρυγα του Δηλιγιάννη «πάγωσε». Ο παμπόνηρος Γορτύνιος πολιτικός, ο οποίος πίστευε ότι είχε έρθει η ώρα να απομακρύνει τον ανιψιό του, υποχρεώθηκε να τον βλέπει Πρωθυπουργό για τους επόμενους 13 μήνες, αφού η Κυβέρνηση Αλέξανδου Ζαΐμη διατηρήθηκε μέχρι τον Απρίλιο 1899!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ;M.LAGANA

http://mikros-romios.gr

ΠΩΣ ΘΑ ΚΙΝΗΘΟΥΝ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΥΡΙΟ, ΗΜΕΡΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

Με απεργίες και στάσεις εργασίας θα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μεταφοράς της Αθήνας στην 24ωρη απεργία των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ που έχει ανακοινωθεί για την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011.

Ακινητοποιημένοι όλο το 24ωρο θα παραμείνουν οι συρμοί του ΟΣΕ και του Προαστιακού λόγω της 24ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών. Ακυρώσεις αναμένονται και στα τελευταία βραδινά δρομολόγια της Τετάρτης 30 Νοεμβρίου.

Οι εργαζόμενοι στα Λεωφορεία θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9:00 το πρωί, και από τις 21:00 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας (5:00 π.μ. της Παρασκευής). Τα Τρόλεϊ, θα παραμείνουν ακινητοποιημένα από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8:00 το πρωί και από τις 22:00 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας. Υπενθυμίζεται ότι απαιτείται περίπου 1 ώρα για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας, ενώ τα οχήματα αρχίζουν να αποσύρονται έως και 1 ώρα νωρίτερα.

Όσον αφορά τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς (Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ) αναμένονται αποφάσεις από τους εργαζόμενους. Το Μετρό δεν θα λειτουργεί της Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας – Αεροδρόμιο, λόγω απεργίας του προσωπικού του ΟΣΕ.
newpost.gr

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Η Κυριακή αργία και τα «μπακαλόπαιδα»

ΦΕΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ
Παρά τα όσα συχνά πυκνά γράφονται, η ιστορία της καθιέρωσης της Κυριακής ως αργίας, είναι πλούσια και παραμένει ακατάγραφη, αφού ακόμη και η ημερομηνία εφαρμογής της αναπαράγεται λανθασμένα. Όλοι ασχολήθηκαν με τους εμπόρους, τους επιχειρηματίες και τους οικονομικούς παράγοντες. Κανείς δεν αποτύπωσε τι συνέβη με τις περισσότερο ωφελημένες τάξεις συμπαθών εργαζομένων, όπως τα «μπακαλόπαιδα», οι μικροί «γαυριάδες» και οι «μικροϋπάλληλοι», αφού είχε έλθει επιτέλους και γι’ αυτούς μία ημέρα που θα αναπαύονταν ή θα διασκέδαζαν με τον υπόλοιπο κόσμο!
Και βεβαίως, η απόφαση για εφαρμογή της Κυριακής ως αργίας, ήταν προϊόν πολύχρονων διεργασιών. Δεν ελήφθη μέσω του Εμπορικού Συλλόγου, όπως αναπαράγεται τα τελευταία χρόνια, ούτε εφαρμόσθηκε το 1908. Οφείλεται στην Κυβέρνηση Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, που ψήφισε ειδικό Nόμο, ο οποίος δημοσιεύθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου 1909 και άρχισε να εφαρμόζεται την πρώτη Κυριακή του νέου χρόνου, 4 Ιανουαρίου1910. Η απόφαση δεν ήταν εύκολη. Υπήρξαν βουλευτές που υποστήριξαν στη Βουλή πως η εφαρμογή του μέτρου θα προκαλούσε «μακελειό»!
Όσοι αργούσαν το πανηγύρισαν δεόντως. Το πρωί γέμισαν τις εκκλησίες, τα αμάξια διαρκώς πηγαινοέρχονταν, τα τραμ ήταν πλημμυρισμένα μέχρι τη νύχτα και πολλοί ξεχύθηκαν στις εξοχές, παρά τη βροχή και την παγωνιά… Όσα καταστήματα εξαιρούντο από την εφαρμογή του νόμου (καφενεία, ζαχαροπλαστεία, καπνοπωλεία, κινηματογράφοι) έκαναν χρυσές δουλειές, όπως και τα οινοπωλεία στις γειτονιές. Εκεί, ένα μωσαϊκό αγωνιστών της καθημερινής βιοπάλης εγκατέλειπε τα υγρά υπόγεια και απολάμβανε το νέο θεσμό με αισθήματα ανακούφισης.
Τότε εφαρμόσθηκε –για πρώτη φορά– ο θεσμός των εφημερευόντων φαρμακείων, ενώ το πρόστιμο για όσους θα άνοιγαν τις επιχειρήσεις ανερχόταν σε 500 δραχμές, ή για τους ενδεείς κράτηση μέχρι 30 ημέρες. Πάντως, από την
εφαρμογή του νόμου εξαιρέθηκαν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι έπρεπε να εργασθούν κανονικά!


http://mikros-romios.gr


EΠΙΜΕΛΕΙΑ:MAIRI LAGANA

Από τις 15 Δεκεμβρίου το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων

Σε ισχύ τίθεται από την Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου, το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, Όμορων Νομών και Νήσων Αιγαίου.

Ειδικότερα, τις καθημερινές τα καταστήματα θα λειτουργήσουν από τις 9 το πρωί έως τις 21.00 το βράδυ, ενώ το Σάββατο από τις 9 έως 18.00 το απόγευμα και την Κυριακή από τις 10 το πρωί έως τις 18.00 το απόγευμα. Την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 9 το πρωί έως τις 18:00 το απόγευμα.

Σημειώνεται πως τις 25 και 26 Δεκεμβρίου θα είναι κλειστά. Επίσης, την Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου θα παραμείνουν κλειστά, λόγω της απασχόλησης του προσωπικού την Κυριακή της 18ης Δεκεμβρίου. Τέλος, από την Τρίτη, 3 Ιανουαρίου επανέρχεται το κανονικό ωράριο.

Θα πληρώνουν και την επίσκεψη..

Με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος γνωστοποίησε ότι αναστέλλει τις συμβατικές υποχρεώσεις όλων των συμβεβλημένων γιατρών για τους ασφαλισμένους στον ΟΠΑΔ (Δημόσιο), καθώς ο οργανισμός τους οφείλει 350.000.000 ευρώ.

Λόγω όλων των παραπάνω, οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου θα αναγκάζονται στο εξής να πληρώνουν από την τσέπη τους το σύνολο της επίσκεψης σε γιατρούς.

Οι εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) καλούν τους γιατρούς να προβούν στην υπογραφή δήλωσης επίσχεσης ιατρικών συμβάσεων με τον ΟΠΑΔ από την 1η Δεκεμβρίου 2011

zougla.gr

Τουρκικό mega-project για εμπορικό κέντρο στην Αθήνα

Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους οι ίδιοι οι Τούρκοι επενδυτές το συγκρίνουν με το αντίστοιχο της Κωνσταντινούπολης εμβαδού 87.000 τετραγωνικών με 300 καταστήματα. Οι Τούρκοι επενδυτές όμως όπως λένε οι απογοητευμένοι από τη γραφειοκρατεία στη....

χώρα μας. Οι δαιδαλώδεις νόμοι μάλιστα απειλούν να τινάξουν στον αέρα και άλλα σχέδια, όπως αυτά για την εξαγορά τριών μονάδων παραγωγής χάρτου στην Ελλάδα. Οι Τούρκοι επιχειρηματίες λένε πως είναι έτοιμοι να “εισβάλουν” σε πολλούς τομείς και να επενδύσουν ανοίγοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Έχει υπάρξει ενδιαφέρον για χώρους λιμανιών, για εκτάσεις που ενδείκνυνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (ηλιακής και όχι μόνο), αλλά και ξενοδοχειακές μονάδες. Όπως λέει όμως ο πρόεδρος του Τουρκο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, Selim Egeli, η αλλαγή κυβέρνησης στη χώρα μας πήγε πίσω μια σειρά επαφών που θα οδηγούσαν στην άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων.

Προσοχή: Ο διπλανός μας δεν έχει να φάει, της Χριστίνας Κοραή




Την ώρα που όλος ο κόσμος παρακολουθεί το οικονομικό δράμα της Ελλάδας και της Ευρωζώνης (Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Γαλλία κλπ), άλλα μικρά ανθρώπινα δράματα εξελίσσονται γύρω μας: Ίσως μέσα στις οικογένειές μας, στον κοινωνικό μας περίγυρο, στο διπλανό μας διαμέρισμα ή λίγα τετράγωνα και γειτονιές πιο εκεί, πίσω από κλειστές πόρτες. Φοβόμαστε τη χρεοκοπία της χώρας και της Ευρωζώνης, όταν δεκάδες χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά ήδη ζουν τη δική τους χρεοκοπία.

Όλοι είμαστε μάρτυρες αδιεξόδων ή θύματα από το καταστροφικό τσουνάμι:
*Σοκαρίστηκα από το ρεπορτάζ του «Εθνους» ΠΑΝΩ ΑΠΟ 20.000 ΟΙ ΑΣΤΕΓΟΙ- Μία πόλη κοιμάται στους δρόμους
για τους νέο-άστεγους με lap top. Ο συνάδελφος Γιάννης Φώσκολος γράφει ότι σύμφωνα με τους ειδικούς τα άτομα που δεν έχουν πού να μείνουν στην Αθήνα έχουν αυξηθεί κατά 20% με 25% και είναι οι άνθρωποι τη διπλανής πόρτας. Μεροκαματιάρηδες που έχασαν τη δουλειά τους, οικογενειάρχες που δεν μπόρεσαν να πληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο.
«Εμφανίζονται με lap top στο χέρι και ζητούν φαγητό και στέγη», δηλώνει ο κ. Αποστολόπουλος από το Ίδρυμα Αστέγων όπου καταφτάνουν άνθρωποι που μέχρι χθες είχαν μια αξιοπρεπή ζωή και τώρα ζουν στην εξαθλίωση. Ο ίδιος υπολογίζει ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται στο δρόμο, σε αποθήκες, εγκαταλελειμμένα κτίρια και ξενώνες είναι περίπου 20.000, ενώ πολλοί περισσότεροι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.
*Το κίνημα «Δεν πληρώνω» έχει γίνει επωδός σε πολλά νοικοκυριά. «Δεν πλήρωσα την έκτακτη εισφορά, δεν πλήρωσα τις ασφάλειες του αυτοκινήτου, δεν πλήρωσα αυτό, δεν πλήρωσα το άλλο, δεν έχω», λένε συνάδελφοι μας, φίλοι μας.
*Τα ενοικιαστήρια πληθαίνουν. Έτσι και αδειάσει ένα διαμέρισμα δύσκολα ξανανοικιάζεται. Αναρωτιέσαι, πού πάει όλος αυτός ο κόσμος, αφού πληθαίνουν τα «ενοικιάζεται» και στις φθηνότερες περιοχές. Κατεστραμμένοι και άνεργοι μαζεύουν τα κομμάτια τους και αναζητούν τρόπους επιβίωσης εδώ και εκεί, επιστρέφοντας στα χωριά, στο πατρικό…
*Διαμερίσματα, ακόμη και σε καλές περιοχές, είναι χωρίς ρεύμα! Τους το είχαν κόψει πριν από το ειδικό τέλος γιατί η χρεοκοπία της οικογένειας ήρθε νωρίτερα.
*Πολλές πολυκατοικίες ψήφισαν στις συνελεύσεις τους να μην αγοράσουν φέτος πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, γιατί οι ένοικοι στην πλειονότητά τους δεν θα έχουν να πληρώσουν τα κοινόχρηστα.
*Περίπου 500.000 νοικοκυριά δεν έχουν κανένα εργαζόμενο σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
*Το 25% των καταναλωτικών δανείων και το 12% των στεγαστικών δεν εξυπηρετούνται, δραματική η εικόνα και με τις κάρτες, παρά τις ρυθμίσεις που γίνονται.
*Μεγάλες και μικρές εταιρείες βάζουν λουκέτα και αφήνουν απλήρωτους εργαζόμενους ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν και πολλά ζευγάρια.
*Οι ακάλυπτες επιταγές πηγαίνουν κι έρχονται διότι και να σφραγιστούν δεν βγαίνει τίποτα, ενώ όσο μένουν στα χέρια μπορεί και να εξοφληθεί έστω ένα μικρό μέρος.
*Δεν πρόκειται για εικόνες ασιτίας, αλλά αυξάνονται τα παιδιά που δεν τρέφονται κανονικά, σε πολλά σχολεία.
Δεν ξέρω πού θα βγάλει όλος αυτός ο κυκεώνας. Ο εφιάλτης δεν έχει τέλος. Η απόγνωση κορυφώνεται. Απαντήσεις δεν υπάρχουν. Ούτε και ελπίδα όταν η κρίση προκαλεί ένα τέτοιο ευρωπαϊκό ντόμινο. Κι όταν δεν βήχουν απλώς στην Μαδρίτη, τη Ρώμη, το Παρίσι, αλλά πάσχουν από πνευμονία, στην Ελλάδα μπαίνουμε στην εντατική και είναι άγνωστο αν και πότε θα βγούμε…

XRISTINA KORAH

Συλλήψεις διακινητών ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας

1. Βραδινές ώρες της 27-11-2011,στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, από αστυνομικούς του Τ.Α Μοσχάτου και της Ο.Π.Κ.Ε. συνελήφθη ένας (1) αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, ηλικίας 26 ετών, για κατοχή και πώληση ναρκωτικών ουσιών.

Μετά από πληροφορία για αλλοδαπό που διακινεί μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, αστυνομικοί του Τ.Α Μοσχάτου και της Ο.Π.Κ.Ε. εντόπισαν και συνέλαβαν τον ανωτέρω δράστη. Στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
Ποσότητα ΚΟΚΑΙΝΗΣ βάρους -133- γραμμ.
Ποσότητα ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ βάρους -63-γραμμ.
Δύο (2) αντιασφυξιογόνες μάσκες.
Ένα (1) κινητό τηλέφωνο.
Το χρηματικό ποσό των 800 ευρώ.
Επίσης κατασχέθηκε ένα (1) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο.
2. Στο πλαίσιο εξόρμησης που πραγματοποιήθηκε τις απογευματινές ώρες της 27-11-2011, από αστυνομικούς τηςΥποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου των Αθηνών και συγκεκριμένα στις οδούς Τοσίτσα, Αβέρωφ και Μάρνη, συνελήφθησαν τρεις (3) αλλοδαποί, δύο (2) υπήκοοι Πακιστάν και ένας (1) Ιράκ για κατοχή και πώληση ναρκωτικών ουσιών.
Συνολικά κατασχέθηκαν:
59 αυτοσχέδιες συσκευασίες ΗΡΩΙΝΗΣ βάρους -8,2- γραμμ.
Ποσότητα ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ βάρους -15,3-γραμμ.
71 δισκία VULBEGAL .
Δύο (2) κινητά τηλέφωνα.
Το χρηματικό ποσό των 70 ευρώ.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

MAIRI LAGANA

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙΡΟ











ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ ΑΙΩΝΑ

ΕΚΘΕΣΗ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΗΦΙΣΣΙΑΣ




Η Μαρία,ο Μιχαήλ,η Ναταλία,η Ειρήνη,η Ρίτα,η Σοφία,η Βάσω,ο Στέργιος,η Τάσσυ,η Μαρία,η Ελένη,η Ρωξάνη,η Δήμητρα,η Βαλεντίνα,ηΣοφία,η Φρόσω,κ.α φίλες,σας καλούν να χαρείτε μαζί μας,τα δημιουργήματά τους,εικόνες,δουλεμένες με Αγάπη,Πίστη,ξόδεμα χρόνου και ψυχής !....εκεί στη μικρή μας " Κυψέλη ",στο Μουσείο Δροσίνη,του Πολιτιστικού Κέντρου κηφισιάς,κάθε Τρίτη....η Ετήσια Έκθεσή μας,στην αίθουσα Γκατσόπουλου Κηφισιάς,απο τις 3 Δεκέμβρη ως τις 6,εκτός απο Εκθετήριο κι ένα μικρό εργστήριο, τις πρωινές ώρες....

Παναγία η Ξυδού,η ιστορία της ".Τη βραδυά των εγκαινίων ,ομιλία του αρχιτ. ΕΜΠ .κ. Πάνου Ραφτόπουλου.
Διάρκεια Έκθεσης, απο 3 έως 6 Δεκέμβρη. Ώρες λειτουργίας,10 - 1 π,μ και 6 - 9 μ.μ. Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης θα λειτουργεί παράλληλα εργαστήρι Αγιογραφίας.Υπεύθυνη διδασκαλίας, Μαρία Καρδαρά.


Δήμος Κηφισιάς. Διονύσου και Μυρσίνης.( Αίθουσα Γκατσόπουλου ).

ΠΙΑΣΤΗΚΑΝ ΛΗΣΤΕΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Όσοι χρησιμοποιούν τον Ηλεκτρικό στις μετακινήσεις τους σίγουρα θα έχουν ακούσει τις προειδοποιήσεις σχετικά με την πιθανότητα κλοπής ή έχουν ακούσει κάποιον να φωνάζει ότι του πήραν το πορτοφόλι.
Κάποιοι από τους υπεύθυνους αυτής της κατάστασης έπεσαν στα χέρια της αστυνομίας. Η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε ότι εξαρθρώθηκε σπείρα που διέπραττε κλοπές και ληστείες σε βάρος πολιτών εντός των σταθμών του Ηλεκτρικού.
Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 66 ατόμων -58 αλλοδαπών και 8 Ελλήνων- που αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα.
Όπως προκύπτει από την έρευνα, η συμμορία είχε πλούσια δράση και δεκάδες πολίτες είχαν πέσει στα δίχτυα των μελών της.
Το τελευταίο εξάμηνο, οι κακοποιοί είχαν διαπράξει 101 κλοπές πορτοφολιών και άλλων αντικειμένων, καθώς και 18 ληστείες σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών μέσα και έξω από Σταθμούς του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου (ΗΣΑΠ).
Εμπλέκονται επίσης σε 28 κλοπές από Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα σε διάφορες περιοχές του κέντρου των Αθηνών.
Μετά την εξάρθρωση της συμμορίας ακολούθησαν έρευνες σε 12 διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας, όπου βρέθηκε μεγάλο μέρος των κλοπιμαίων.
Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν, κοσμήματα, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικές συσκευές και άλλα αντικείμενα, διάφορα ταξιδιωτικά έγγραφα αμφιβόλου γνησιότητας, ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους 53,8 γραμμαρίων, μία ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας, καθώς και το χρηματικό ποσό των 5.275 ευρώ.
news247.gr

ΆΝΔΡΑΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΙΝΑΧΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΒΟΥΛΗ

Άγνωστος άνδρας ηλικίας περίπου 40 ετών, έχει καταλάβει το χώρο της εισόδου της Παλιάς Βουλής, στο κέντρο της Αθήνας, και απειλεί να ανατιναχθεί.

Ο άνδρας υποστηρίζει ότι κρύβει εκρηκτικό μηχανισμό στη σακούλα του και απειλεί να τον ενεργοποιήσει. Η υπόθεση ξεκίνησε στις 3 το μεσημέρι και η περιοχή έχει αποκλειστεί. Στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Στο σημείο βρίσκονται επίσης διαπραγματευτές της αστυνομίας, προκειμένου να τον πείσουν να μην πυροδοτήσει τα εκρηκτικά.

Επίσης έχουν κληθεί στο σημείο άνδρες του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών για να δραστηριοποιηθούν εάν διαπιστωθεί ότι ο άνδρας φέρει όντως εκρηκτικά.
newpost.gr

Ο ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΜΟΙΡΑΖΕΙ "ΧΑΡΑΤΣΙΑ" ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΚΛΗΣΕΩΝ..

Ο Δήμος Αθηναίων υπό τις υποδείξεις του δημάρχου, Γιώργου Καμίνη, έχει «επιστρατεύσει» εκατοντάδες υπαλλήλους της δημοτικής αστυνομίας στους δρόμους της Αθήνας, οι οποίοι «μοιράζουν» κλήσεις χωρίς σταματημό.

Τους τελευταίους μήνες η δημοτική αστυνομία μοιράζει σωρειδόν κλήσεις για παράνομο παρκάρισμα ακόμα και σε κατοίκους του κέντρου της Αθήνας που παρκάρουν σε σημεία ελεγχόμενης στάθμευσης ωστόσο αδυνατούν να προμηθευτούν τις σχετικές κάρτες παρκαρίσματος λόγω έλλειψης.

Ελάχιστα είναι τα περίπτερα του κέντρου της πόλης που προμηθεύονται και διαθέτουν τις εν λόγω κάρτες, ενώ οι περισσότεροι ιδιοκτήτες περιπτέρων προφασίζονται τα ελλειπή κέρδη από την πώληση των καρτών περιορισμένης ή ελεγχόμενης στάθμευση. Και ενώ σχεδόν κανένα περίπτερο στο κέντρο της Αθήνας δεν προμηθεύεται τις κάρτες στάθμευσης επικαλούμενοι το χαμηλό κέρδος, ο δήμος Αθηναίων «κόβει» κλήσεις καθημερινά στους ίδιους πολίτες. Οι «αγανακτισμένοι» κάτοικοι του κέντρου που αδυνατούν να καταβάλλουν ακόμη και το χαράτσι της ΔΕΗ λόγω της οικονομικής δυσπραγίας βρίσκονται σε αδιέξοδο όντας υποχρεωμένοι να πληρώνουν και τα «χαράτσια» των κλήσεων της δημοτικής αστυνομίας της Αθήνας.

Οι περιοχές που πλήγονται περισσότερο είναι, σύμφωνα με τους κατοίκους:

Αθήνα - Περιοχή πάνω απο Σταδίου και Σόλωνος
Αθήνα - Ολη η περιοχή γύρω απο το Σύνταγμα
Αθήνα - Ολη η περιοχή γύρω απο τη εκκλησία Αγ. Θεοδώρων και τα γυρω στενά
Αθήνα - Περιοχή Ομόνοιας προς 3η Σεπτεμβρίου

Στις παραπάνω περιοχές οι κάτοικοι καθώς και ελεύθεροι επαγγελματίες που εργάζονται στο κέντρο της Αθήνας καταγγέλουν ότι οι δημοτικοί αστυνόμοι μοιράζουν περίπου 200 κλήσεις κάθε μέρα.

Μέχρι στιγμής εχουν δημιουργηθεί μικροσυμπλοκές με αγανακτησμένους πολίτες που δηλώνουν ανήμποροι να αποπληρώσουν κλήσεις για τις κάρτες στάθμευσης που όμως δεν μπορούν να προμηθευτούν ούτε από τα περίπτερα, όπως προβλέπεται. Φαίνεται πως ο δήμαρχος κ. Καμίνης αποφάσισε να μοιράσει νέο χαράτσι στου κατοίκους της Αθήνας χρησιμοποιώντας το μηχανισμό της δημοτικής αστυνομίας.

Αναστασία Γαλάνη
newpost.gr

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Τις έγδυσαν για να τις προσλάβουν!

Ρεπορτάζ: Μαριάνα Μαρμαρά-Φίλιππος Καραμέτος

Ντροπή και αποτροπιασμό προκαλούν οι ενέργειες και ο αυταρχισμός βαθμοφόρων ιατρών του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι καταπατώντας κάθε έννοια προσωπικής αξιοπρέπειας και παραβιάζοντας κατάφωρα τους κανονισμούς, βάσει των οποίων διενεργούνται ιατρικές και άλλες εξετάσεις στα Σώματα Ασφαλείας, προχώρησαν στην ταπείνωση υποψηφίων γυναικών για το νομικό τμήμα του Λ.Σ.

Η σοβαρότατη καταγγελία που έγινε στη zougla.gr από τη συμμετέχουσα Φ. Μάζαρη, αφορά την πρόσφατη διεξαγωγή διαγωνισμού κατάταξης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Ειδικότητας Νομικού (ανδρών – γυναικών) έτους 2011.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι αήθεις «κύριοι» ιατροί εξανάγκασαν τις συμμετέχουσες κοπέλες να υποβληθούν σε μία σειρά ανεπίτρεπτων καψονιών εξαπολύοντας, μάλιστα, σεξιστικές εκφράσεις. Οι 15 γυναίκες βίωσαν το άκρως απαράδεκτο περιστατικό που καταδεικνύει με τον πιο μελανό τρόπο τον παθογενή μισογυνισμό.

Ο διαγωνισμός της ντροπής

Συνολικά 34 υποψήφιοι επιτυχόντες κλήθηκαν τηλεφωνικώς αλλά και κατόπιν της απόφασης από (8-11-2011 γραπτής ανακοίνωσης) να συμμετάσχουν σε διαδικασία υψομέτρησης, ψυχοτεχνικής δοκιμασίας στις 9-11 2011 και την αμέσως επόμενη ημέρα κλήθηκαν να υποβληθούν σε Υγειονομικές εξετάσεις.



Αφού οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μικροβιολογική οφθαλμολογική, οδοντιατρική, ωτορινολαρυγγολογική εξέταση, η αρχηγός, αξιωματικός του Λ.Σ οδήγησε τις 15 γυναίκες σε μία αίθουσα με επιτροπή 10 ιατρών, εκ των οποίων παρέστη μόνο μία γυναίκα ιατρός καθώς οι υπόλοιποι ήταν άνδρες ιατροί, διαφόρων ειδικοτήτων.

Οι ανυποψίαστες συμμετέχουσες εισήλθαν στο δωμάτιο και κοντοστάθηκαν διστακτικά απέναντι στην ξύλινη εξέδρα. Το μαρτύριο μόλις ξεκινούσε


Ωμός εκβιασμός
Οι «κύριοι» απαίτησαν από τις υποψήφιες να παραταχθούν με αλφαβητική σειρά και να πετάξουν τα ρούχα εκτός του κάτω εσωρούχου. Στις προφορικές αντιρρήσεις τους απάντησαν επιβλητικά ότι η διαδικασία είναι υποχρεωτική και προσέθεσαν σαρκαστικά ότι όποια αντιδρά θα την απέρριπταν κατευθείαν.

Σημειώνεται ότι αρχικά έγινε ακρόαση από τη μοναδική συμμετέχουσα στη διαδικασία ιατρό και αφού ολοκλήρωσε την αποστολή της εξήλθε της αίθουσας. Στη συνέχεια οι ιατροί ζήτησαν από τις κοπέλες να τρέχουν γυμνές και αργότερα να κάνουν κουτσό στο ένα πόδι εξακολουθώντας να είναι γυμνόστηθες.

Στην ερώτηση υποψήφιας για «ποιο λόγο δεν μπορούμε να φορέσουμε τα πάνω εσώρουχα»… δεν δόθηκε απάντηση.

Ενώ εξακολουθούσαν να είναι γυμνές ζητήθηκε να παρουσιαστούν προτάσσοντας τα χέρια τους στην ευθεία των ώμων και φωνάζοντας δυνατά το ονοματεπώνυμό τους, τη σχολή που αποφοιτήσαν και τη φράση «Το γοργόν και χάριν έχειν».

Το «βασανιστήριο» δεν είχε τέλος. Κληθήκαν να γυρίσουν τα οπίσθια τους προς τέρψιν των ανδρών ιατρών και να κάνουν κάμψεις, ενόσω ήταν γυμνόστηθες. Το πιο ντροπιαστικό… ιατρός τις προσπερνούσε από δίπλα και αναφωνούσε «πιο χαμηλά κορίτσια».

Η απάντηση του Λ.Σ.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον Πλωτάρχη του Λ.Σ., Οικονόμου Γεώργιο, μας ανέφερε ότι η καταγγελία έγινε γνωστή προσφάτως και θα διενεργηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την εξακρίβωση της αξιοπιστίας των όσων καταγγέλθηκαν.

Σε ερώτησή μας για το αν έχουν υποβληθεί καταγγελίες κι από άλλες συμμετέχουσες στη διαδικασία, μας ενημέρωσε ότι δεν γνωρίζει. Ωστόσο, από τις 10 Νοεμβρίου, οπότε και έγινε το συμβάν και τις 17 του ίδιου μήνα που κοινοποιήθηκε η επιστολή-καταγγελία, χρειάστηκε να εκδηλωθεί η δημοσιογραφική έρευνα για να αναγκαστεί ο μηχανισμός του Λιμενικού να ενεργοποιηθεί.

Επίσης, σε απανωτές οχλήσεις προς τον Υπουργό Προστασίας Του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή, δεν κατέστη εφικτή η τηλεφωνική επαφή με τον ίδιο και η τοποθέτησή του επί του θέματος.

Αυτές είναι οι σύγχρονες μέθοδοι διενέργειας των υγειονομικών εξετάσεων στους διαγωνισμούς των Ε.Δ. και των Σωμάτων Ασφαλείας. Πολλοί γνωρίζουν τι συμβαίνει. Αρκετοί σιωπούν και ελάχιστοι μιλούν!

Η απόλυτη προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Στο ανθρωποκεντρικό πολίτευμα, όπου η αξία του ανθρώπου δεν είναι μόνο ένα ατομικό δικαίωμα αλλά συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα και κανόνας δημόσιας τάξης.

Η πολιτεία οφείλει καθώς και όλα τα πολιτειακά όργανα, όχι μόνο να σέβονται αλλά και να προστατεύουν την αξία του ανθρώπου.

Οι υπεύθυνοι οφείλουν να το γνωρίζουν και να το εφαρμόζουν πιστά.

http://www.zougla.gr

Aπεργία τη Δευτέρα στα ραδιόφωνα!

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεών της ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, ΕΠΗΕΑ και ΕΤΕΡ, αντιδρώντας «στη λαίλαπα απολύσεων και των καταπατήσεων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που έχει κατακλύσει το χώρο της ραδιοφωνίας και για τα οποία η εργοδοσία και η Κυβέρνηση έχουν αποκλειστική ευθύνη», αποφάσισαν την κήρυξη 24ωρης απεργίας από τις 06:00 το πρωί της Δευτέρας, 28 Νοεμβρίου έως τις 06:00 το πρωί της Τρίτης, 29 Νοεμβρίου 2011 όλων των δημοσιογράφων, διοικητικών υπαλλήλων και τεχνικών της δημοτικής και ιδιωτικής ραδιοφωνίας, που εργάζονται σε όλους τους ιδιωτικούς και δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Zητούν:

- την ανάκληση όλων των απολύσεων των συναδέλφων τους,
- τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας και
- την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας καθώς και την εφαρμογή τους.


M.LAGANA

ΜΠΑΡΑΖ ΛΗΣΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Τον τρόμο έζησαν για ακόμα μία νύχτα οι κάτοικοι της Αθήνας έπειτα από σωρεία επιθέσεων και ληστειών στην πόλη τα ξημερώματα. Οι συμμορίες εγκληματιών συνεχίζουν να δρούν ανενόχλητες και επιτίθενται σε ανυποψίαστους πολίτες ακόμη και για λίγα ευρώ.

Στη Μαγούλα, στάση Προαστιακού, άγνωστοι δράστες προσέγγισαν φύλακα του σταθμού και με την απειλή κυνηγετικής καραμπίνας, του αφαίρεσαν τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου και πήραν μαζί τους μεγάλο χρηματικό ποσό.

Στο Αιγάλεω, στη Λεωφόρο Θηβών, δράστες μπήκαν σε πρατήριο υγρών καυσίμων, και με την απειλή όπλου, αφαίρεσαν από τον υπάλληλο άγνωστο τα χρήματα του ταμείου.

Στα Μέγαρα, στο 42οχλμ. Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου, δύο δράστες επιτέθηκαν σε οδηγό αυτοκινήτου σε βενζινάδικο και του έκλεψαν μικρό χρηματικό ποσό, κινητά τηλέφωνα και το αυτοκίνητό του.

Στον Πειραιά, στην οδς Θρασυβούλου, ληστήε εισήλθε σε κατάστημα τροφίμων και με την απειλή όπλου, αφαίρεσε από την υπάλληλο το χρηματικό ποσό των 1.500 ευρώ.

Στην Αθήνα, στην οδό Καλλιδρομίου, άγνωστοι δράστες εισήλθαν σε πρακτορείο «ΠΡΟ – ΠΟ», και με την απειλή συσκευής εκκένωσης ηλεκτρικής ενέργειας και σιδερολοστών αφαίρεσαν άγνωστο μέχρι στιγμής χρηματικό ποσό από τον ιδιοκτήτη.

Στην Αθήνα, στη συμβολή των οδών Ιακωβάτων και Αγ. Παρασκευής, άγνωστοι δράστες εισήλθαν σε παντοπωλείο και με την απειλή μαχαιριού, λήστεψαν το ταμείο και... τσιγάρα.

Στην Αθήνα, στη συμβολή των οδών Σφακτηρίων και Θερμοπυλών, άγνωστοι δράστες με την απειλή όπλου, αφαίρεσαν από νεαρό που περπατούσε στο δρόμο το κινητό του τηλέφωνο.

Στην Αθήνα, στην οδό Αγ. Μελετίου, άγνωστοι δράστες εισήλθαν σε κατάστημα ψιλικών και αφού τραυμάτισαν τον ιδιοκτήτη στο κεφάλι , λήστεψαν το ταμείο. Το θύμα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για νοσηλεία.

Στην Κυψέλη, στη συμβολή των οδών Σκοπέλου και Κυψέλης, άγνωστοι δράστες προσέγγισαν οδηγό αυτοκινήτου και με την απειλή αιχμηρού αντικειμένου, αφαίρεσαν άγνωστο μέχρι στιγμής χρηματικό ποσό
newpost.gr

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΜΕΤΡΟ-ΤΡΑΜ-ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ , ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Σε στάσεις εργασίας προχωρούν το Σαββατοκύριακο οι ηλεκτροδηγοί του Μετρό, του Ηλεκτρικού και του Τραμ.

Συγκεκριμένα, Ηλεκτρικός και Μετρό θα ακινητοποιηθούν το Σάββατο από τις 22:00 έως τη λήξη της βάρδιας και την Κυριακή 27/11/11 από την έναρξη της βάρδιας έως τις 08:00 π.μ. Το Τραμ δεν θα λειτουργήσει από τις 24:00 του Σαββάτου 26/11 έως τη λήξη, καθώς και την Κυριακή 27/11 από την έναρξη έως τις 06:00.

Πηγή: naftemporiki.gr

EΠΙΘΕΣΗ ΜΑΤ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Επίθεση από τα ΜΑΤ καταγγέλλουν ότι δέχθηκαν σήμερα το μεσημέρι δεκάδες πολίτες που διαμαρτύρονταν για το χαράτσι στα ακίνητα, έξω από το υποκατάστημα της ΔΕΗ, στην Καλλιθέα. Η αστυνομία προχώρησε συνολικά σε εννέα προσαγωγές.
Γύρω στις 12:30 το μεσημέρι δεκάδες πολίτες είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο της ΔΕΗ, στη συμβολή των οδών Σκίπη και Αραπάκη και προέτρεπαν τους πολίτες που έφταναν στη ΔΕΗ για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους να μην πληρώσουν το χαράτσι.

Μετά από λίγο έφτασαν στο σημείο δύο διμοιρίες των ΜΑΤ και ακολούθησαν λεκτικές και όχι μόνο αντιπαραθέσεις που κατέληξαν στην προσαγωγή εννέα πολιτών.

enet.gr

11 ΕΝΟΠΛΕΣ ΛΗΣΤΕΙΕΣ ΜΕΣΑ ΣΕ 12 ΩΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ !!!

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Μαγνησίας, κ. Θανάσης Νάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την έξαρση της εγκληματικότητας στη χώρα:
«Την ώρα που ο κ. υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξέφραζε σήμερα, από το βήμα της Βουλής, την αισιοδοξία του ότι «αυτό που ήδη αρχίζουν και βλέπουν οι Αθηναίοι πολίτες, θα αποτελέσει μια κατάσταση η οποία όχι μόνο θα βελτιώνεται συνεχώς αλλά όλοι θα δουν σε λίγο χρόνο (…) πολύ σημαντικότερα αποτελέσματα», αυτό που έβλεπαν και ζούσαν οι Αθηναίοι πολίτες ήταν ένα νέο ρεκόρ εγκληματικότητας στο Λεκανοπέδιο της Αττικής: 11 ένοπλες ληστείες μέσα σε 12 ώρες!
Σχεδόν μία ληστεία κάθε μία ώρα, από το βράδυ της Πέμπτης έως τα ξημερώματα της Παρασκευής!
Εισβολές κουκουλοφόρων σε σπίτια, επιθέσεις ληστών και διαρρηκτών σε κοσμηματοπωλεία, σε μίνι μάρκετ, σε πρατήριο υγρό καυσίμων, σε υποκατάστημα των ΕΛΤΑ, αλλά και εις βάρος οδηγού ταξί!
Και λίγο αργότερα, δύο άτομα αποπειράθηκαν να διαρρήξουν δωμάτιο φοιτητικής εστίας στου Ζωγράφου και πυροβόλησαν εναντίον φοιτητών. Στη διάρκεια έρευνας της Αστυνομίας, μάλιστα, συνελήφθη ένας αλλοδαπός, ο οποίος διέμενε παράνομα σε δωμάτιο της φοιτητικής εστίας, ενώ στην κατοχή του βρέθηκαν ναρκωτικές ουσίες, συσκευές χρήσης ναρκωτικών ουσιών, καθώς και φυσίγγιο όπλου!
Αν ο κ. υπουργός εννοεί αυτό που είπε, επίσης από το βήμα της Βουλής, ότι είναι «ο πρώτος που ενδιαφέρεται σε καθημερινή βάση για να έχει αποτέλεσμα η συγκεκριμένη παρέμβαση της Αστυνομίας σε όλους τους τομείς του δικού μου χώρου ευθύνης», τότε δεν θα πρέπει να είναι καθόλου ικανοποιημένος. Όπως δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι οι πολίτες. Αντίθετα είναι φοβισμένοι και αισθάνονται ανυπεράσπιστοι. Και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Η ασφάλεια και η προστασία των πολιτών πρέπει να είναι απόλυτη προτεραιότητα της πολιτείας. Το αρμόδιο υπουργείο οφείλει άμεσα να αναλάβει πρωτοβουλίες για να περιορίσει αυτή την έκρηξη της εγκληματικότητας, που μοιάζει πλέον ανεξέλεγκτη».

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ!



Έκκληση για βοήθεια
καθώς πλησιάζουν Αγίες Μέρες


Βρέφη ηλικίας 1-12 μηνών, που δυστυχώς οι γονείς τους τα έχουν εγκαταλείψει στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρας, χρειάζονται ρούχα, πετσέτες, σαλιάρες και κουβέρτες.

Γι’ αυτά τα αγγελούδια ΔΕΝ έχει μεριμνήσει κανείς εκτός από τις νοσηλεύτριες που κάνουν ό, τι μπορούν.

Τα ρουχαλάκια μπορούμε να τα πάμε στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρας, στο κεντρικό κτίριο, 1ος όροφος στη νοσηλευτική υπηρεσία για τα εγκαταλελειμμένα βρέφη.


Πληροφοριες:

Νοσοκομειο ”Αλεξανδρα” Βασ. Σοφίας 80 Τ.Κ 115 28
Τηλεφωνικό Κέντρο: 213-2162000, 210-3381100

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Μπαράζ ληστειών τη νύχτα στην Αττική!

Συνεχίζεται το μπαράζ ληστειών κατά τη διάρκεια της νύχτας σε περιοχές της Αττικής. Δύο διαρρήξεις σε κοσμηματοπωλεία σημειώθηκαν την νύχτα, πιθανότατα από την ίδια συμμορία.

Στις 4 τα ξημερώματα άγνωστος αριθμός δραστών, χρησιμοποιώντας κλεμμένο αυτοκίνητο, αποκόλλησαν τα ρολά και αφού έσπασαν την βιτρίνα άρπαξαν ότι υπήρχε και εξαφανίστηκαν με άλλο οχημα που είχαν σταθμεύσει.

Μια ώρα μετά στον Πειραιά στην οδό Σαχτούρη, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο 4 δράστες αδειασαν το κοσμηματοπωλείο και εξαφανίστηκαν, εγκαταλείποντας το κλεμμένο αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν.

Την ίδια ώρα 5 άτομα εισέβαλαν σε μίνι μάρκετ στην νέα Πέραμο, στο 37 χιλιόμετρο της παλαιάς Εθνικής οδού και άρπαξαν τα χρήματα, ενώ ένα ζευγάρι με απειλή όπλου άρπαξε όλες τις εισπράξεις από έναν οδηγό ταξί στο Νέο Ηράκλειο.

http://www.newpost.gr

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Κλειστός ο ΧΥΤΑ Φυλής

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προχώρησε σήμερα, Τετάρτη, ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), με συνέπεια να παραμείνει κλειστός ο ΧΥΤΑ Φυλής.
Ωστόσο παρά την απεργία, η αποκομιδή των απορριμμάτων από τους δρόμους του Λεκανοπεδίου διεξάγεται χωρίς προβλήματα.

Οι εργαζόμενοι περιμένουν την τελική απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών για το αν θα εφαρμόσει τον Καλλικράτη, σύμφωνα με τον οποίο ο ΕΣΔΚΝΑ περνά, από τις αρχές του 2012, στη δικαιοδοσία της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στο υπουργείο Εσωτερικών (09:30), ενώ στις 10 το πρωί εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΟΤΑ και του ΕΣΔΚΝΑ θα συναντηθούν με τον υπουργό Εσωτερικών Τάσο Γιαννίτση για να συζητήσουν το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής.
ethnos.gr

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προχωρούν σήμερα οι φαρμακοποιοί σε Αθήνα και Πειραιά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική που ακολουθείται για τον κλάδο από το υπουργείο Υγείας.


Οι φαρμακευτικοί σύλλογοι Αθηνών και Πειραιά θα πραγματοποιήσουν σήμερα γενικές συνελεύσεις προκειμένου να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Όπως υποστηρίζουν, ήδη, ως αποτέλεσμα της πολιτικής του υπουργού Υγείας, παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων από την αγορά, ενώ "το επόμενο διάστημα προβλέπονται συνθήκες πλήρους παράλυσης της φαρμακευτικής περίθαλψης".

Σύμφωνα με τους δύο Συλλόγους, μέχρι σήμερα τα φαρμακεία έχουν δεχθεί δυσανάλογα μεγάλα βάρη, που τα έχουν φέρει στο χείλος της καταστροφής.

ethnos.gr

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Συνελήφθη ταξιτζής που "πείραζε" το ταξίμετρο

Στη σύλληψη 32χρονου οδηγού ταξί προχώρησε η αστυνομίας στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 32χρονος, χρησιμοποιούσε τηλεχειριστήριο και άλλαζε τις ενδείξεις του ταξίμετρου, αυξάνοντας υπερβολικά το κόμιστρο, σε βάρος των πελατών. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

"Κλείνουν" τα φαρμακεία Αθήας - Πειραιά την Δευτέρα

Προειδοποιητική χαρακτηρίζουν την απεργία οι φαρμακοποιοί που ετοιμάζονται και για νέες κινητοποιήσεις

αντιδρώντας στην πολιτική του υπουργείου που όπως λένε θα φέρει παράλυση στο χώρο. Τη Δευτέρα οι φαρμακοποιοί θα πραγματοποιήσουν και συνελεύσεις για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους χωρίς να αποκλείουν και νέες απεργιακές κινητοποιήσεις τις επόμενες ημέρες.

newsit.gr

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Κλείνουν σταθμοί του Μετρό εν όψει της πορείας

Κλείνουν το μεσημέρι τρεις σταθμοί του μετρό στο κέντρο της Αθήνας εν όψει της μεγάλης πορείας για την 38η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.


Ειδικότερα, με εντολή της αστυνομίας, στις 12.00 το μεσημέρι θα κλείσει ο σταθμός "Πανεπιστήμιο", στις 13.00 το "Σύνταγμα", ενώ οι σταθμοί "Ευαγγελισμός" και "Μέγαρο Μουσικής" θα κλείσουν στις 15.00 το μεσημέρι.

Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς χωρίς να κάνουν στάση

Ακόμη, θα πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με Απόφαση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών, τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (Λεωφορεία – Τρόλεϊ)

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την επέτειο
Οι πύλες του Πολυτεχνείου προγραμματίζεται να κλείσουν στη 1 μ.μ.. Στις 2 μ.μ. θα ξεκινήσει η κεντρική εκδήλωση με την ομιλία του πρύτανη και στη συνέχεια θα γίνει η καθιερωμένη πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία.

Επί ποδός βρίσκεται η αστυνομία αλλά και η Εισαγγελία Πρωτοδικών για την αντιμετώπιση τυχόν επεισοδίων. Τρεις εισαγγελείς θα βρίσκονται σήμερα στη ΓΑΔΑ και άλλοι 12 σε επιφυλακή, ενώ άλλοι τέσσερις εισαγγελικοί λειτουργοί θα είναι στην ποινική δίωξη, πρωί και απόγευμα.

Λόγω της πορείας αναμένεται να διακοπεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου που περικλείεται από τις οδούς Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου και Βασ. Σοφίας καθώς και σε παράλληλους και κάθετους δρόμους.

ΠΟΙΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Σε ισχύ έχουν τεθεί από την Τρίτη κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των εκδηλώσεων για την 38η επέτειο του Πολυτεχνείου, οι οποίες επεκτείνονται σήμερα στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.
Ειδικότερα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα πραγματοποιηθούν ανά ημέρα είναι οι ακόλουθες:

Απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων από 06.00 το πρωί της 15ης Νοεμβρίου έως την 06.00 το πρωί της 18ης Νοεμβρίου και προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων η οποία θα πραγματοποιηθεί σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες από 06.00 το πρωί της 15ης Νοεμβρίου έως 06.00 το πρωί της 18ης Νοεμβρίου

Στουρνάρη, στο τμήμα της μεταξύ της Πλ. Εξαρχείων και της οδού Γ΄ Σεπτεμβρίου.
28ης Οκτωβρίου (Πατησίων), στο τμήμα της μεταξύ των οδών Κοδριγκτώνος και Πανεπιστημίου, στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και τις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
Πεζόδρομοι Τοσίτσα και Πολυτεχνείου.
Μπουμπουλίνας, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Στουρνάρη και της Λ. Αλεξάνδρας.
Τζωρτζ και Μπόταση, στο τμήμα τους μεταξύ των οδών Στουρνάρη και Καποδιστρίου.
Κάνιγγος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Στουρνάρη και Χαλκοκονδύλη.
Σολωμού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Γ΄ Σεπτεμβρίου και της Πλ. Εξαρχείων.
Καποδιστρίου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Μπόταση και Γ΄ Σεπτεμβρίου.
Πλατεία Εξαρχείων.
Χαλκοκονδύλη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Γ΄ Σεπτεμβρίου και της Πλ. Κάνιγγος.
Αβέρωφ, στο τμήμα της μεταξύ των οδών 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) και Μάρνης.
Βερανζέρου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Κάνιγγος και Μάρνης.
Σπ. Τρικούπη, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Αλεξάνδρας και της Πλ. Εξαρχείων
Σόλωνος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ιπποκράτους και Πατούσα.
Απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων από τις 06.00 το πρωί έως 24.00 και διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, η οποία θα πραγματοποιηθεί σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες από 14.00 της 17ης Νοεμβρίου έως πέρατος των μέτρων :
Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) σε όλο το μήκος της και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Πλατεία Ομονοίας.
Αιόλου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και της οδού Σταδίου.
Σταδίου σε όλο το μήκος της και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Πλατεία Συντάγματος.
Β. Γεωργίου Α΄, σε όλο το μήκος της.
Λ. Β. Σοφίας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Γέλωνος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Δορυλαίου και Π. Κόκκαλη.
Π. Κόκκαλη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Γέλωνος και της Λ. Β. Σοφίας.
Δορυλαίου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Π. Κυριακού και της Λ. Β. Σοφίας.
Λ. Β. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αθ. Διάκου και της Λ. Αμαλίας.
Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς), στο τμήμα της μεταξύ της Ιεράς Οδού και της Πλ. Ομονοίας.
Αθηνάς, σε όλο το μήκος της.
Ερμού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αθηνάς και Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς).
Τσόχα, σε όλο το μήκος της.
Σούτσου, στο τμήμα της μεταξύ της Πλ. Μαβίλη και της οδού Τσόχα.
Ζαχάρωφ, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Αλεξάνδρας και Λ. Β. Σοφίας.
Λ. Κηφισίας, στο τμήμα της μεταξύ των Λ. Κατεχάκη και Λ. Αλεξάνδρας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.
Λ. Μεσογείων, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Κατεχάκη και της οδού Φειδιππίδου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.
Φειδιππίδου, στο τμήμα της μεταξύ των Λ. Μεσογείων και Λ. Β. Σοφίας.
Μιχαλακοπούλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Φειδιππίδου και Σπ. Μερκούρη και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
Λ. Β. Κων/νου, σε όλο το μήκος της, στο ανερχόμενο ρεύμα κυκλοφορίας προς το ξενοδοχείο Χίλτον.
Αρδηττού, σε όλο το μήκος της, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τη Λ. Β. Κων/νου.
Απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων από 16.00 της 16ης Νοεμβρίου έως την 24.00 της 17ης Νοεμβρίου και προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, η οποία θα πραγματοποιηθεί σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες από 14.00 της 17ης Νοεμβρίου έως πέρατος των μέτρων στις παρακάτω οδούς:
Βασ. Αλεξάνδρου, Βεντήρη, Χ. Μέξη, Ηριδανού, στο τμήμα τους μεταξύ της Λεωφ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.
Αιγινήτου, στο τμήμα της μεταξύ της Λεωφ. Βασ. Σοφίας και της οδού Παπαδιαμαντοπούλου.
Λούρου, Λαμψάκου, Σεμιτέλου, Κερασούντος, στο τμήμα τους μεταξύ της Λεωφ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.
Καρτάλη, Λυκαωνίας, Αγγ. Πυρρή στο τμήμα τους μεταξύ της Λεωφ. Βασ. Σοφίας και της οδού Έβρου.
Ξενίας, στο τμήμα της μεταξύ της Λεωφ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.
Από τη Διεύθυνσή Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας.

ethnos.gr

Σκουπίδια : Και επίσημα οι ΦΟΣΔΑ Α.Ε.

Στην επιβεβαίωση του ρεπορτάζ ότι οι ΦΟΣΔΑ θα μετατραπούν σε ιδιωτικού δικαίου προχώρησε με δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της σημερινής ημερίδας** που διοργάνωσε το ΥΠΕΚΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος.

Το γεγονός προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από ορισμένους αιρετούς αλλά και από του εργαζόμενους στον ΕΣΔΚΝΑ.

Αν και ο κ. Κουκουλόπουλος αναφέρθηκε μόνο στο ΦΟΣΔΑ Αττικής, η ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τις διορθώσεις στον «Καλλικράτη», το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα αφορά και τους υπόλοιπους 12 ΦΟΣΔΑ της χώρας.

Τέλος του έτους ο διεθνής διαγωνισμός

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας επιβεβαιώθηκε ότι ο διεθνής διαγωνισμός για τη δημιουργία τεσσάρων εργοστασίων στην Αττική (δύο στη Φυλή, χωρητικότητας 1.300.000 τόνων αποριμμάτων, ένα στο Γραμματικό χωρητικότητας 127.500 τόνων και ένα στην Κερατέα χωρητικότητας 90.000 τόνων) θα διεξαχθεί στα τέλη του έτους.

«Όλα τα έργα θα γίνουν με τη μέθοδο ΣΔΙΤ. Ο λόγος; Δεν υπάρχουν χρήματα», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος, ενώ ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει καμία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που να μην έχει τα εργοστάσια, που θέλουμε να κάνουμε. Στη λογική του υπουργείου περιλαμβάνεται η διαλογή, η κομποστοποίηση, αλλά και η διαχείριση. Όμως, θέλουμε ρεαλιστικές λύσεις που χρησιμοποιούνται παντού στην Ευρώπη».

Δεν χρειαζόμαστε τέσσερα εργοστάσια

Ωστόσο κατά τη διάρκεια της ημερίδας εκφράσθηκαν έντονες επιφυλάξεις για τη χρησιμότητα των τεσσάρων εργοστασίων, καθώς λόγω της κρίσης η παραγωγή απορριμμάτ6ων μειώνεται το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, η περιφερειακή σύμβουλος, Ηρώ Ζερβάκη έκανε λόγο για ετήσια μείωση της τάξης του 17%, προσθέτοντας ότι «οι Έλληνες πολίτες ίσως να κληθούν να πληρώσουν χρήματα για εργοστάσια κουφάρια που δεν θα αξιοποιηθούν εφόσον συνεχίσει η μείωση των παραγομένων απορριμμάτων». Παράλληλα, όπως σημείωσε ο Φίλιππος Κυρκίτσος από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, «υπάρχουν πολλά εργαλεία για να εκτρέψουμε πολύ μεγάλη ποσότητα απορριμμάτων με αυτονόητα μέτρα. Μιλάμε για τέσσερα μεγάλα έργα χωρίς να έχουμε κάνει τα αυτονόητα που θα μείωναν έως το 2015 την παραγωγή απορριμμάτων στους 600.000 - 700. 000 τόνους ετησίως», πρόσθεσε.

Στο τραπέζι τέθηκε και το θέμα του κόστους αν τόνο των εισερχόμενων απορριμμάτων που ανέρχεται σήμερα σε περίπου 50 ευρώ, ενώ είναι πιθανό με τα νέα εργοστάσια να διπλασιαστεί, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τους πολίτες.

Να σημειωθεί ότι το συνολικό κόστος κατασκευής των τεσσάρων εργοστασίων αναμένεται να ξεπεράσει τα 430 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν το 30% από κοινοτικούς πόρους και το υπόλοιπο με κεφάλαια των ιδιωτών που θα αναλάβουν το έργο. Επιπλέον, όπως είπε ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός, η περιφέρεια μπορεί να συμβάλει με 100 εκατ. ευρώ.

aftodioikisi.gr

Λήξη στις 28 Νοεμβρίου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων διόρθωσης για την κτηματογράφηση

Λήγει στις 28 Νοεμβρίου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων διόρθωσης για την κτηματογράφηση σε οκτώ περιοχές της ΒΑ Αττικής

Το πιο κρίσιμο σημείο της διαδικασίας είναι ο προσεκτικός έλεγχος των εγγράφων που έχουν παραλάβει ταχυδρομικά οι δικαιούχοι που έχουν υποβάλει Δήλωση ιδιοκτησίας






in.gr

Ημερίδα για τα σκουπίδια της Αττικής

Στο επίκεντρο των συναρμόδιων υπουργείων αλλά και των φορέων και ΟΤΑ θα βρεθούν την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου τα σκουπίδια της Αττικής, σε ημερίδα που διοργανώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος με θέμα «Έργα διαχείρισης απορριμμάτων του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής: Κίνδυνοι, προβλήματα και προοπτικές» , στις 10 το πρωί, στο κτήριο του υπουργείου επί της Μεσογείων 119, 6ος όροφος. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος.

Το πρόγραμμα της ημερίδας

09:30 - 10:00

Προσέλευση - Υποδοχή.

10:00-11:00

Έναρξη - Χαιρετισμοί.

Προεδρεύων: Άρης Αλεξόπουλος, γενικός γραμματέας, υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Χαιρετισμός: Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Τοποθετήσεις - Χαιρετισμοί υπουργών - εκπροσώπων (υπουργείου Εσωτερικών και υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Τοποθετήσεις - Χαιρετισμοί εμπλεκόμενων φορέων (Περιφέρεια Αττικής, Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), Δήμος Φυλής, Δήμος Λαυρεωτικής, Δήμος Μαραθώνα, Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων & Κοινοτήτων Νομού Αττικής-ΕΣΔΚΝΑ).

Έργα διαχείρισης απορριμμάτων του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής

11:00 - 11:15 Συμπράξεις Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για τη διαχείριση απορριμμάτων: Νίκος Μαντζούφας, ειδικός γραμματέας Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

11:15 - 11:45 Έργα διαχείρισης απορριμμάτων του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής- Κίνδυνοι, προβλήματα και προοπτικές: Εισήγηση - Ομάδα Διοίκησης Έργου (ΟΔΕ) για την προετοιμασία και συντονισμό των ενεργειών για την δημοπράτηση των έργων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων ΠΕΣΔΑ Αττικής.

11:45 - 12:00 Διάλειμμα.

12:00 - 14:00 Παρεμβάσεις-Συζήτηση.

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Μαθητής σε κατάσταση αμόκ στο Μαρούσι τραυμάτισε 2 σε Λύκειο

- Στο νοσοκομείο μια γυναίκα και ο υποδιευθυντής του 1ου λυκείου Αμαρουσίου
- Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 18χρονο που προσπάθησε να διαφύγει μετά την επίθεση
- Σοκ σε μαθητές, γονείς και καθηγητές

Το απίστευτο περιστατικό έγινε λίγο μετά τις 11 στο 1ο λύκειο Αμαρουσίου, Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για έναν 18χρονο μαθητή με καταγωγή από την Πολωνία.

Άγνωστό πως ο μαθητής βρέθηκε με ένα σπαθί μήκους τουλάχιστον 80 εκατοστών στα χέρια. Οι πληροφορίες είναι ακόμη ελάχιστες, μόνο βέβαιο είναι ότι ο 18χρονος επιτέθηκε και τραυμάτισε τουλάχιστον 2 άτομα

Όλα δείχνουν ότι ο μαθητής προσπάθησε να μπει στο σχολείο με το σπαθί, αλλά έγινε αντιληπτός από τη φύλακα. Όταν η γυναίκα προσπάθησε να τον εμποδίσει φαίνεται ότι ο 18χρονος της επιτέθηκε και την τραυμάτισε στο χέρι.

Σύμφωνα με κάποιους μάρτυρες ο 18χρονος ήθελε να χτυπήσει τη γυναίκα στο λαιμό, όμως την έσωσε το κασκόλ που φορούσε. Ο υποδιευθυντής που προσπάθησε να επέμβει δέχθηκε και αυτός ένα χτύπημα από το σπαθί, ωστόσο ήταν και αυτός τυχερός η λάμα των 80 εκατοστών του προκάλεσε μόνο ένα επιδερμικό τραύμα.

Οι δυο τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αγία Όλγα, ευτυχώς με ελαφρά τραύματα.

Μετά την πράξη του ο 18χρονος προσπάθησε να φύγει τρέχοντας από το σχολείο, ωστόσο οι αστυνομικοί ειδοποιημένοι από τους καθηγητές είχαν φτάσει και τον συνέλαβαν μερικά μέτρα πιο κάτω.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΑΜΠΡΟΣ ΧΑΒΕΛΑΣ


newsit.gr

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Ο ΚΑΜΙΝΗΣ "ΣΥΓΧΩΝΕΥΕΙ" 1200 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ...

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ----- Τον «μπαμπούλα» της 6ης δόσης που καθυστερεί και της «στάσης πληρωμών που θα χτυπήσει πρώτα τους δήμους και μετά το κεντρικό κράτος» χρειάστηκε να επιστρατεύσει ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης για να ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, έστω και με απώλειες, η συγχώνευση τριών φορέων με 1.200 εργαζομένους.
Προηγουμένως, όμως, είχε διαμαρτυρηθεί για την... επιμονή των εργαζομένων που ήθελαν να μπουν στην αίθουσα λέγοντας ότι δεν υπάρχει αρκετός χώρος αλλά και επειδή «δεν μπορούν να λαμβάνονται αποφάσεις υπό "καθεστώς τρομοκρατίας"»! Παρά ταύτα, αρεκτοί από τους εκατοντάδες εργαζομένους που βρίσκονταν έξω από το κτίριο κατάφεραν να εισέλθουν «σπάζοντας» την προστασία των ΜΑΤ τα οποία είχαν επίσης επιστρατευθεί.

Οι τρεις φορείς που συγχωνεύονται είναι ο Πολιτισμικός Οργανισμός (ΠΟΔΑ), τα Μουσικά Σύνολα (ΔΑΜΣ) και ο Οργανισμός Νεολαίας και Αθλησης (ΟΝΑ). Περισσότερες από τρεις ήταν οι ώρες που κράτησε η συζήτηση μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και χαρακτηρίστηκε από ένταση, η οποία όμως περιορίστηκε μόνο σε φραστικές αποδοκιμασίες. Συνολικά ο δήμος έχει δεκαοκτώ φορείς και από την αρχή της θητείας Καμίνη είχε ξεκινήσει μια συζήτηση για συγχωνεύσεις ώστε να μην υπάρχουν τόσο πολλά διοικητικά συμβούλια, ξεχωριστά λογιστήρια και αυξημένο κόστος.

Η δημιουργία τόσο πολλών φορέων χρησιμοποιήθηκε συχνά για «βόλεμα» δημοτικών συμβούλων που εξασφάλιζαν και εισοδηματικές ενισχύσεις μέσω των αμοιβών τους ενώ συχνά προέκυπταν αλληλοκαλύψεις. Ο ίδιος ο κ. Καμίνης χαρακτήρισε χθες «ανωμαλία» το γεγονός ότι ο ο ΟΝΑ έχει Πολιτιστικά Κέντρα και είναι εκείνος που συνεργάζεται με τη Λυρική Σκηνή για την «Οπερα της Βαλίτσας» ενώ υπάρχει ο ΠΟΔΑ.

Το θέμα των συγχωνεύσεων έμοιαζε στη σύλληψη ορθολογικό αλλά στην εκτέλεση κατέληξε σε οδύσσεια. Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι που πήραν το λόγο, όπως οι Θ. Μπαλασόπουλος, Β. Πολυμερόπουλος και Α. Βίτσιος, επισήμαναν τις διαδοχικές αλλαγές πορείας της αρχής Καμίνη στο θέμα ζητώντας αναβολή για να γίνει ουσιαστική διαβούλευση. Τις αλλαγές πορείας παραδέχτηκε και ο κ. Καμίνης αποδίδοντάς τες όμως στην προσπάθεια να μην τεθούν σε κίνδυνο οι θέσεις εργασίας. Η πιθανή απώλεια θέσεων εργασίας ήταν και το στοιχείο που κινητοποίησε τους διαμαρτυρόμενους καθώς η μεταφορά μπορεί να θεωρηθεί νέα πρόσληψη και να προσκρούσει στα περιοριστικά μέτρα του Μνημονίου.

Ο κ. Καμίνης επανέλαβε πολλές φορές ότι λαμβάνονται πρόνοιες για να μην τεθεί σε κίνδυνο καμία θέση εργαζομένου προκαλώντας αποδοκιμασίες από τον κόσμο, του είδους «δεν σε πιστεύουμε» ή «έτσι λέγατε και με τους συμβασιούχους». Πολλοί από τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης Καμίνη δήλωσαν ρητά ότι ψηφίζουν υπέρ της συγχώνευσης των τριών φορεών με προϋπόθεση τη μη απώλεια θέσεων εργασίας. Ωστόσο, δεν αποφεύχθηκαν οι απώλειες: η πρόεδρος των Μουσικών Συνόλων Κυριακή Μπιλιάνη καταψήφισε διαβάζοντας ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του ΔΑΜΣ «υπέρ της αυτονομίας του». Επίσης, η πρόεδρος του ΠΟΔΑ Αννα Φιλίνη απείχε από την ψηφοφορία αφού διάβασε απόφαση του δικού της Δ.Σ. που ζητούσε αναβολή και διαβούλευση.

Η πρόεδρος του ΟΝΑ Παναγιώτα Ψαράκη (προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ - ομάδα Χ. Παπουτσή) δεν τοποθετήθηκε επί της ουσίας. Αλλωστε εκείνη θα είναι και η πρόεδρος του νέου φορέα όπως είπε ο Γ. Καμίνης, ο οποίος χτύπησε και το χέρι στο τραπέζι για να αναγγείλει την τοποθέτησή της επειδή προηγουμένως η κ. Ψαράκη είχε κατηγορηθεί για «προσωπικές αντιπαραθέσεις» και ευνοιοκρατία.

enet.gr

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΥΠΟ ΤΟ ... ΒΛΕΜΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ... ΜΠΟΤΑ ΤΩΝ ΜΑΤ

Σε τεταμένο κλίμα συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, με παρόντες τους εργαζομένους των ΠΟΔΑ-ΟΝΑ-Μουσικών Συνόλων, 800 (1.200 στο σύνολο) από τους οποίους θα δουν την «πόρτα» της εξόδου του δήμου, εξαιτίας της πρόθεσης Καμίνης να συγχωνεύσει τις συγκεκριμένες δημοτικές επιχειρήσεις σε έναν νέο πολιτιστικό Οργανισμό.

«Ντου» στο δημοτικό συμβούλιο

Οι εργαζόμενοι των υπό κατάργηση Οργανισμών, νωρίτερα, μετά τη ανοιχτή σύσκεψη που είχαν, αποφάσισαν να πάνε στο δημοτικό συμβούλιο για να διαμαρτυθούν. Βρήκαν, όμως, τα ΜΑΤ και με μια επιχείρηση κατάφεραν να τα εγκλωβίζουν, να μπουν από την πίσω πόρτα του δημαρχείου και να βρεθούν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.

Η στάση των «κυριών» των υπό συγχώνευση Οργανισμών

Κατά τη συνεδρίαση, η πρόεδρος του ΠΟΔΑ Άννα Φιλίνη διάβασε την πρόταση Καμίνη και επισήμανε πως θα την καταψηφίσει διότι διαφωνεί με ένα τέτοιο σχέδιο. Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος Κυριακή Μπιλιάνη.

Η μοναδική που έμεινε απαθής και στη θέση της, η Τούλα Ψαράκη, η νυν πρόεδρος του ΟΝΑ, η οποία φαίνεται πως είναι η κερδισμένη, σε σχέση με τους επικεφαλής των τριών Οργανισμών του Δήμου Αθηναίων που συγχωνεύονται, έπειτα και από τη σχετική ανακοίνωση που έκανε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης στο δημοτικό συμβούλιο:

«Σας ενημερώνω από σήμερα πως πρόεδρος του νέου Οργανισμού θα είναι η Παναγιώτα (σ.σ.: Τούλα) Ψαράκη», είπε.

Η εισήγηση-ομιλία του Γιώργου Καμίνη

Ο δήμαρχος Αθηναίων υποστήριξε ότι «επιδιώκουμε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας του δήμου, λιγότερο σπάταλο, πιο λειτουργικό και προσαρμοσμένο στις σύγχρονες ανάγκες του πολίτη» και ότι «με τη συγχώνευση του Πολιτισμικού Οργανισμού, του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης και των Μουσικών Συνόλων, αντικαθίσταται το σπάταλο, φθοροποιό και ζημιογόνο πρότυπο λειτουργίας, με ένα νέο που θα βασίζεται στην ορθολογική λειτουργία και που θα διασφαλίζει όλες, μα όλες, τις θέσεις εργασίας».

Δήλωσε δε ότι «το τελευταίο 10μηνο μελετήσαμε εξαντλητικά τα ζητήματα κόστους και λειτουργίας και σας διαβεβαιώ, ότι θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο διαλόγου με τους εργαζομένους για τα ζητήματα οργάνωσης». Ωστσόσο, όπως είπε, «δεν πρόκειται, όμως, να κάνω παζάρια με την κοινή λογική. Έως τώρα δεχόμασταν κριτική γιατί καθυστερούμε τις συγχωνεύσεις, σήμερα μας ζητείται επ' αόριστον παράταση».

Αντιδράσεις

Έντονα αντέδρασε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος σημείωσε πως η σημερινή πρόταση είναι εντελώς διαφορετική με την προηγούμενη σχετική απόφαση που είχε ψηφίσει το δημοτικό συμβούλιο και στην οποία ρητώς αναφερόταν πως όλοι οι εργαζόμενοι μεταφέρονται στο νέο Οργανισμό, κάτι που δεν αναφέρεται τώρα.

Μάλιστα, όπως είπε, το καινούργιο σχέδιο πολλοί εργαζόμενοι θα βρεθούν ως πλεονάζον προσωπικό σε εφεδρεία, με αποτέλεσμα με βάσει το ψηφισμένο πολυνομοσχέδιο να απολυθούν.

Ο πρόεδρος του ΣΕΔΑ και αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Βασίλης Πολυμερόπουλος επετέθη στην πρόεδρο του ΟΝΑ Τούλα Ψαράκη για το έργο που έχει παρουσιάσει στον τομέα της και τις κινήσεις της έναντι των εργαζομένων.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των εργαζομένων στον ΟΝΑ, στο ίδιο μήκος κύματος, έκανε και κάτι περισσότερο: έδειξε τη φωτογραφία της Τούλας Ψαράκη, από το χθεσινό Μαραθώνιο, όπου εργαζόμενος της κρατά την ομπρέλα, θέλοντας έτσι να στιγματίσει το γεγονός πως «η κ. Ψαράκη θέλει να φτιάξει μια αυλή μέσα στον ΟΝΑ, υποσχόμενη διάφορα, ενώ στην ουσία το μέλλον των εργαζομένων στην εφεδρεία και στις απολύσεις είναι κοινό».


aftodioikisi.gr

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Σε έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προχωρά από αύριο η Τροχαία στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο έως την Πλ. Κάνιγγος, εν όψει των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο της εξέγερσης.


Οι ρυθμίσεις αρχίζουν από την Τρίτη 15 Νοεμβρίου έως την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου και θα κορυφωθούν την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου κατά την ημέρα της πορείας, οπότε θα επεκταθούν σταδιακά στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου που περικλείεται από τις οδούς Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.

Οι παραπάνω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες.

Ακόμη, θα πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με Απόφαση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών, τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (Λεωφορεία – Τρόλεϊ).

Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας.

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

ΠΟΙΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΗΜΕΡΑ ΛΟΓΩ ΤΟΥ 29ου ΚΛΑΣΣΙΚΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ

Περισσότεροι από 18.000 δρομείς θα συμμετάσχουν σε όλους τους αγώνες του 29ου Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας που διεξάγεται αυτήν την ώρα και τον οποίο διοργανώνει ο ΣΕΓΑΣ με Μέγα χορηγό την ΟΠΑΠ ΑΕ υπό την αιγίδα της UNESCO και ο οποίος είναι αφιερωμένος στο Βαλκανιονίκη και μεγάλο αγωνιστή της ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη.

Από τους συμμετέχοντες, οι 8.500 παίρνουν μέρος στο Μαραθώνιο, οι 5.000 στα 10 χλμ και οι 4.500 στα 5 χλμ, ενώ πάνω από 170 συμμετοχές θα έχουμε στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Μαραθωνίου δρόμου, άλλους 100 στον αγώνα 1.000μ των Special Olympics Hellas, 500 ακόμη παιδιών 9-12 ετών για τον αγώνα των 700μ αλλά και εκατοντάδες ακόμη μικρούς αθλητές στους αγώνες που θα κάνουν Δήμοι της Μαραθώνιας διαδρομής, λίγο πριν το πέρασμα των αθλητών του Μαραθωνίου.

Η απόσταση των 42.195 μέτρων της Κλασικής διαδρομής θεωρείται από τις πιο δύσκολες σε όλο τον κόσμο, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί τίτλο τιμής για κάθε Μαραθωνοδρόμο να τη διανύσει στα βήματα του Αθηναίου οπλίτη που εστάλη από τον Μιλτιάδη για να μεταφέρει στους Αθηναίους το άγγελμα της νίκης επί των Περσών, το 490 π.Χ., δηλαδή πριν από 2.501 χρόνια.

Η εκκίνηση του διεθνή Μαραθωνίου, του Πανελληνίου πρωταθλήματος και του Δυναμικού Βαδίσματος δόθηκε στις 09.00 από την ιστορική αφετηρία στο Μαραθώνα και η άφιξη του πρώτου αθλητή στο Καλλιμάρμαρο αναμένεται λίγο μετά τις 11.10 και της πρώτης αθλήτριας μετά τις 11.30.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Και τα δύο ρεύματα της Λεωφόρου Μαραθώνος θα κλείσουν από τις 8 το πρωί και θα υπάρξει απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι τις 17.30. Η διαδρομή που θα απαγορευτεί η διέλευση των οχημάτων είναι: Λ. Μαραθώνος - οδός Μαραθωνοδρόμων - Τύμβος Μαραθώνα - οδός Μαραθωνοδρόμων - Λ.Μαραθώνος - Λ.Μεσογείων - Μιχαλακοπούλου - Φειδιππίδου - Λ. Βασ. Σοφίας - Ηρώδου Αττικού - Παναθηναϊκό Στάδιο.

Στις 9.30 μπροστά από το Παναθηναϊκό Στάδιο θα ξεκινήσει ο αγώνας δρόμου των 5 χλμ. Οι δρόμοι που θα διασχίσουν οι δρομείς και θα παραμείνουν κλειστοί είναι: Βασ. Κων/νου (Παναθηναϊκό Στάδιο) - Βασ. Κων/νου - Ριζάρη - Βασ. Σοφίας - Βασ. Αμαλίας - Διονυσίου Αρεοπαγίτου (αναστροφή στο ύψος του Θεάτρου Ηρώδου Αττικού) - Διονυσίου Αρεοπαγίτου - Βασ. Αμαλίας - Βασ. Ολγας - Β.Κων/νου - Παναθηναϊκό Στάδιο. Την ίδια ώρα θα δοθεί η εκκίνηση των 10 χλμ. επίσης μπροστά από το Καλλιμάρμαρο και οι δρομείς του συγκεκριμένου αγώνα θα περάσουν από τους παρακάτω δρόμους οι οποίοι επίσης θα παραμείνουν απροσπέλαστοι: Παναθηναϊκό Στάδιο - Β.Κων/νου - Βασ. Σοφίας - Μεσογείων - Φειδιππίδου - Μιχαλακοπούλου - Μεσογείων (αναστροφή ΓΚΝ Αθηνών) - Μεσογείων - Μιχαλακοπούλου - Φειδιππίδου - Βασ. Σοφίας - Ηρώδου Αττικού - Λ.Β.Κων/νου - Παναθηναϊκό Στάδιο.

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Έπειτα από δυο σεισμούς και πολλές καθυστερήσεις στην ανακαίνισή του, το ιστορικό Δημοτικό Θέατρο Πειραιά αναμένεται να ανοίξει και πάλι τις πύλες του για το κοινό, τον επόμενο Φεβρουάριο. Δεν πρόκειται για κάποιο τυχαίο θέατρο καθώς στην εκατονταετή και πλέον ιστορία του έχει φιλοξενήσει κορυφαία ονόματα της Τέχνης.

«Ονειρευόμαστε ένα θέατρο-πόλο πολιτιστικής έλξης για όλη τη Μεσόγειο» δηλώνει ο γενικός γραμματέας του δήμου Πειραιά, Στέλιος Διαμαντίδης, ο οποίος ήταν αυτός που σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά, αποκάλυψε ότι το θέατρο αναμένεται να παραδοθεί στο δήμο και στο κοινό τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Το θέατρο θα έχει χωρητικότητα 600 θέσεων.



Η αποκατάσταση του θεάτρου από τους σεισμούς του 1981 και του 1999 δημοτικού θεάτρου Πειραιά εντάχθηκε το 2006, στο Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Η αρχική ημερομηνία ολοκλήρωσής του είχε οριστεί για τον Ιανουάριο του 2010. Έκτοτε δόθηκαν τέσσερις παρατάσεις, που οδηγούν στην τελική παράδοση του έργου τον Φεβρουάριο του 2012.

Το κόστος ανακαίνισης του θεάτρου εκτιμάται ότι θα ανέλθει τελικά στα 39 εκατ. ευρώ, ποσό που καλύφθηκε από το Γ’ ΚΠΣ και το ΕΣΠΑ. Το έργο έχει αναλάβει η Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού. Εκτός των άλλων στο θέατρο έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες αποκάλυψης των ζωγραφικών έργων που υπήρχαν στις οροφές του θεάτρου και είχαν καλυφθεί. Παράλληλα η σκηνή επισκευάστηκε, με στόχο, να διατηρηθεί η παλιά εντυπωσίακή ξύλινη σκηνή και να εξοπλιστεί με σύγχρονα μέσα.

Το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά θεωρείται το κορυφαίο σωζόμενο ελληνικό θεατρικό κτίριο του 19ου αιώνα. Το 1980 ανακηρύχθηκε προστατευόμενο μνημείο ως «έργο τέχνης».

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

"ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΤΟΥ 2012

Την Πρωτομαγιά του 2012 προτείνει το υπουργείο Περιβάλλοντος να κάνει πρεμιέρα ο «πράσινος δακτύλιος» στην Αθήνα, με την προϋπόθεση ότι θα υπογραφεί η σχετική κοινή υπουργική απόφαση.
Στον "πράσινο δακτύλιο" θα κυκλοφορούν τα οχήματα με τα εξής χαρακτηριστικά.

Για τα οχήματα βάρους κάτω των 2,2 τόνων

- Ολα τα οχήματα που είναι τεχνολογίας Euro V ή μεταγενέστερης και εκπέμπουν λιγότερα από 140 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χλμ. Το ίδιο ισχύει και για τα ηλεκτρικά ή υβριδικά οχήματα.

- Τα οχήματα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά πριν το 1990 θα κυκλοφορούν μόνο τις ημέρες και ώρες που δεν θα ισχύει ο ιδακτύλιος.

- Τα υπόλοιπα οχήματα (π.χ. οχήματα τεχνολογίας Euro IV ή οχήματα με εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα άνω των 140gr/km) θα κυκλοφορούν με βάση το σημερινό σύστημα των μονών-ζυγών.

Για τα οχήματα βάρους μεταξύ 2,2 και 12 τόνων που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά πριν από την 1/1/1992 θα απαγορεύεται η κυκλοφορία τους στο μεγάλο δακτύλιο.

Οσο για τα βαρύτερα οχήματα που επίσης κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά πριν απο΄το 1992 θα απαγορεύεται η κυκλοφορία τους σε όλη την Αττική με εξαίρεση τις εθνικές οδούς, την Αττική Οδό και τους βασικόυς δρόμους που οδηγούν απο΄και προς τα λιμάνια Πειραιά, Ελευσίνας, Ραφήνας και Λαυρίου.

Τα οχήματα που θα κυκλοφορούν ελεύθερα θα λαμβάνουν ειδικό σήμα πράσινου χρώματος.

enet.gr

ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΕ ΙΑΤΡΟΥΣ ΓΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΙΓΑΛΕΩ

Τους γιατρούς της πόλης, κάθε ειδικότητας, καλεί ο Δήμος Αιγάλεω για να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους το πλαίσιο της κοινωνικής του πολιτικής, και με σκοπό να βοηθήσουν στην ενίσχυση και λειτουργία των δημοτικών ιατρείων.

Ο δήμαρχος Χρήστος Καρδαράς, γιατρός στο επάγγελμα, σε σχετική του δήλωση υπογραμμίζει: «Καλώ τους συναδέλφους μου γιατρούς να πρωτοστατήσουν σε εθελοντικές δράσεις που θα βοηθήσουν στην λειτουργία των δημοτικών ιΙατρείων της πόλης μας.

»Είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθείτε στο κάλεσμά μας. Ας αποδείξουμε έμπρακτα ότι όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε το Αιγάλεω πόλη της Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, τοπική κοινωνία και Αυτοδιοίκηση επιβάλλεται να στηρίξουμε τους πιο αδύνατους οικονομικά συμπολίτες μας».

Όσοι γιατροί ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην εθελοντική αυτή πρωτοβουλία μπορούν να απευθύνονται στην Κοινωνική Υπηρεσία - Μ. Μπότσαρη και Ελλησπόντου 7 ( 1ος όροφος) - τηλ. επικοινωνίας: 210 5982406 -210 5982944.

aftodioikisi.gr

ΕΛΕΥΘΕΡΗ Η ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΙΝΗΣΗ ΣΕ ΑΘΗΝΑ -ΠΕΙΡΑΙΑ

Πετρελαιοκίνηση και με το νόμο. Ψηφίστηκαν οι τροπολογίες που αφορούν την ελεύθερη κυκλοφορία των ΙΧ οχημάτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη που κινούνται με πετρέλαιο.


Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, ενώ η Νέα Δημοκρατία ζήτησε να αποσυρθούν οι τροπολογίες με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχει σε όλες αιτιολογημένη έκθεση του Λογιστηρίου για το εάν επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός.


Επίσης, την διαφωνία του εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Κώστας Καρτάλης σε ρυθμίσεις του άρθρου 42 και σε κείνες που επεκτείνουν την ρύθμιση αυθαιρέτων σε παραδοσιακούς οικισμούς και προβλέπουν την ελεύθερη κίνηση ΙΧ οχημάτων που καταναλώνουν πετρέλαιο σε Αττική και Θεσσαλονίκη (υποστηρίζοντας ότι πρέπει να προϋπάρξουν μέτρα για την μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κ.α).

newpost.gr

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΚΛΑΣΣΙΚΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ

Διακοπή της κυκλοφορίας και απαγόρευση της στάθμευσης και στάσης των οχημάτων σε σημεία κατά μήκος της διαδρομής του Κλασικού Μαραθωνίου έχει ανακοινώσει η τροχαία ενόψει του Κλασικού Μαραθωνίου την Κυριακή 13 Νοεμβρίου.

Ο Μαραθώνιος διεξάγεται στη διαδρομή: Λεωφ. Μαραθώνος – οδός Μαραθωνοδρόμων – Τύμβος Μαραθώνα – οδός Μαραθωνοδρόμων – Λεωφ.Μαραθώνος – Λεωφ. Μεσογείων – Μιχαλακοπούλου – Φειδιππίδου - Λεωφ. Β.Σοφίας – Ηρώδου Αττικού - Παναθηναϊκό Στάδιο.

Παράλληλα, την ίδια ημέρα και κατά τις ώρες:

•09.00 έως 17:30: Θα διεξαχθεί Αγώνας Δυναμικού Βαδίσματος από την αφετηρία του Μαραθωνίου, κατά μήκος της Μαραθώνιας Διαδρομής.
•09.30: Θα πραγματοποιηθεί η εκκίνηση Αγώνα Δρόμου 5 χλμ. από το Παναθηναϊκό Στάδιο, κατά μήκος της διαδρομής:
◦Βασ. Κων/νου (Παναθηναϊκό Στάδιο) - Β.Κων/νου – Ριζάρη – Β.Σοφίας – Β.Αμαλίας – Διονυσίου Αρεοπαγίτου (αναστροφή στο ύψος του Θεάτρου Ηρώδου Αττικού) – Διονυσίου Αρεοπαγίτου – Β.Αμαλίας – Β.Όλγας – Β.Κων/νου – Παναθηναϊκό Στάδιο.
•09.30:Θα πραγματοποιηθεί η εκκίνηση Αγώνα Δρόμου 10 χλμ. από το Παναθηναϊκό Στάδιο, κατά μήκος της διαδρομής:
◦Παναθηναϊκό Στάδιο - Β.Κων/νου – Β.Σοφίας – Μεσογείων – Φειδιππίδου - Μιχαλακοπούλου - Μεσογείων (αναστροφή Γ.Κ.Ν. Αθηνών) – Μεσογείων – Μιχαλακοπούλου – Φειδιππίδου - Λ.Β.Σοφίας – Ηρώδου Αττικού - Λ.Β.Κων/νου – Παναθηναϊκό Στάδιο.
•09.35: θα πραγματοποιηθεί Αγώνας Δρόμου SPECIAL OLYMPICS HELLAS (1000 μ.), με εκκίνηση τις Στήλες Ολυμπίου Διός και τερματισμό στο Παναθηναϊκό Στάδιο.
•10.45: θα πραγματοποιηθεί Αγώνας Παιδιών (700 μ.) από Β. Όλγας, με εκκίνηση από την είσοδο εγκαταστάσεων Ομίλου Αντισφαίρισης Αθηνών (Λεωφ. Βασ. Όλγας) και τερματισμό στο Παναθηναϊκό Στάδιο.
•Ακόμη, επί της Μαραθώνιας Διαδρομής, με μέριμνα των τοπικών Δήμων θα διεξαχθούν αγώνες μικρών παιδιών.
Λόγω των αναφερόμενων αγώνων θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά μήκος της Μαραθώνιας διαδρομής, περιοχής των Δήμων Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου, Παλλήνης, Παιανίας, Αγίας Παρασκευής, Χολαργού-Παπάγου, Χαλανδρίου, Φιλοθέης-Ψυχικού και Αθηναίων, ως εξής:

Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων:

•Λεωφ. Μαραθώνος, στο τμήμα της από την αφετηρία μέχρι την οδό Κ. Σουλίου (Αγία Μαρίνα) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, κατά τις ώρες 06.00-11.50, συμπεριλαμβανομένης της οδού Μαραθωνομάχων (είσοδος, έξοδος και περιφερειακή οδός του Τύμβου Μαραθώνα).
•Λεωφ. Μαραθώνος, στο τμήμα της από την οδό Κ. Σουλίου έως τη Λ. Διονύσου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, κατά τις ώρες 07.30-13.30.
•Λεωφ. Μαραθώνος, στο τμήμα της από τη Λ. Διονύσου έως την οδό Φλέμιγκ (δ/ση Ραφήνας) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, κατά τις ώρες 08.00-15.10.
•Λεωφ. Μαραθώνος, στο τμήμα της από την οδό Φλέμιγκ (δ/ση Ραφήνας) έως τη Λ. Λαυρίου - Κλεισθένους (Σταυρός Αγίας Παρασκευής) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, κατά τις ώρες 08.00-15.10.
•Έξοδοι της Αττικής Οδού προς Ραφήνα και προς Παλλήνη, ώρες 08.00 έως 13.30 και 15.00 αντίστοιχα.
•Λεωφ. Μεσογείων, στο τμήμα της από το Σταυρό Αγίας Παρασκευής έως τη Λ. Κατεχάκη και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, κατά τις ώρες από 08.30-17.05.
•Λεωφ. Μεσογείων, στο τμήμα της από τη Λ. Κατεχάκη μέχρι τον Πύργο Αθηνών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και σε όλες τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο, κατά τις ώρες 09.00- 17.30.
•Φειδιππίδου, στο τμήμα της από την οδό Μιχαλακοπούλου έως τη Λ. Κηφισίας , καθώς και σε όλες τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο, κατά τις ώρες 09.00-17.30, με εξαίρεση τα ασθενοφόρα που κινούνται προς τα Νοσοκομεία Παίδων Αθηνών.
•Θηβών, στο τμήμα της από την οδό Παπαδιαμαντοπούλου έως την οδό Λεβαδείας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Μεσογείων, κατά τις ώρες 09.00-17.30.
•Λεωφ. Β. Σοφίας, στο τμήμα της από τη Λ. Κηφισίας έως τη Λ. Βασ. Κων/νου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και σε όλες τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο κατά τις ώρες 09.00- 17.30.
•Μιχαλακοπούλου, στο τμήμα της από την οδό Σινώπης μέχρι τη Λεωφ. Μεσογείων, κατά τις ώρες 09.00-17.30.
•Λεωφ. Β. Σοφίας, στο τμήμα της από τη Λ. Βασ. Κων/νου έως τη Λ. Βασ. Αμαλίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και σε όλες τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο κατά τις ώρες 07.00-17.30.
•Λεωφ. Β. Κων/νου, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και σε όλες τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο, κατά τις ώρες 05.00΄ - 19.00΄.
•Αρδηττού, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και σε όλες τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο, κατά τις ώρες 05.00-19.00.
•Ηρώδου Αττικού, σε όλο το μήκος της και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο, από ώρα 15.00 της 12.11.2011 έως την 17.30 ώρα της 13.11.2011.
•Λεωφ. Β. Όλγας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, κατά τις ώρες 05.00-19.00.
•Ριζάρη, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, κατά τις ώρες 07.00-17.30.
•Λεωφ. Β. Γεωργίου Β΄, στο τμήμα της από την οδό Ρηγίλλης μέχρι την οδό Ηρ. Αττικού και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο, από ώρα 15.00 της 12.11.2011 έως την 17.30 ώρα της 13.11.2011.
•Λεωφ. Β. Γεωργίου Β΄, στο τμήμα της από τη Λ. Βασ. Κων/νου μέχρι την οδό Ρηγίλλης και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο, κατά τις ώρες 07.00-17.30.
•Μελεάγρου, στο τμήμα της από την οδό Ησιόδου μέχρι τη Λεωφ. Β. Κων/νου, κατά τις ώρες 07.00-17.30.
•Κλεάνθους, στο τμήμα της Λεωφ. Β. Γεωργίου Β΄ μέχρι τη Λεωφ. Β. Κων/νου, κατά τις ώρες 07.00-17.30.
•Λεωφ. Β. Αμαλίας, σε όλο το μ ήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και σε όλες τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο, κατά τις ώρες 07.00-15.00.
•Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού, στο τμήμα της από τη Λ. Βασ. Αμαλίας μέχρι την οδό Αθ. Διάκου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, κατά τις ώρες 07.00- 15.00.
•Ακαδημίας, στο τμήμα της από την οδό Κανάρη μέχρι τη Λεωφ. Β. Σοφίας, κατά τις ώρες 07.00-17.30.
•Β. Γεωργίου Α΄, σε όλο το μήκος της, κατά τις ώρες 07.00- 15.00.
•Σταδίου, στο τμήμα της από την οδό Αμερικής μέχρι την πλατεία Συντάγματος, κατά τις ώρες 07.00-15.00.
•Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο κατά τις ώρες 07.00-15.00.
Απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων και στις δύο πλευρές των παρακάτω οδών από τις 18:00 του Σαββάτου 12 Νοεμβρίου ως τις 19:00 της Κυριακής 13 Νοεμβρίου:

•Μιχαλακοπούλου, στο τμήμα της από την οδό Φειδιππίδου έως τη Λεωφ. Μεσογείων .
•Φειδιππίδου, στο τμήμα της από τη Λεωφ. Β. Σοφίας έως την οδό Μιχαλακοπούλου.
•Αρχιμήδους , στο τμήμα της από τη Πλ. Πλαστήρα έως την οδό Δικαιάρχου.
•Πλ. Παναθηναϊκού Σταδίου.
•Ευφορίωνος , σε όλο το μήκος της.
•Ερατοσθένους, στο τμήμα της από την οδό Ευτυχίδου έως της Λ. Βασ. Κων/νου.
Απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων και στις δύο πλευρές των παρακάτω οδών από τις 00:00 της Κυριακής 13 Νοεμβρίου ως τις 17:30 της Κυριακής:

•Λεωφ. Μαραθώνος , σε όλο το μήκος της.
•Μαραθωνοδρόμων, σε όλο το μήκος της.
•Λεωφ. Δημοκρατίας , στο τμήμα της από τη Λ. Κάτω Σουλίου μέχρι το Μαραθώνα.
•Οδός Πανός, σε όλο το μήκος της.
•Λεωφ. Μεσογείων , σε όλο το μήκος της.
•Λεωφ. Β. Σοφίας , σε όλο το μήκος της.
•Λεωφ. Β. Κων/νου , σε όλο το μήκος της.
•Λεωφ. Β. Όλγας, σε όλο το μήκος της.
•Αρδηττού , σε όλο το μήκος της.
•Ηρώδου Αττικού, σε όλο το μήκος της.
•Μελεάγρου, στο τμήμα της από Ησιόδου έως Λεωφ. Β. Κων/νου.
•Β. Γεωργίου Β΄, στο τμήμα της από Ηρ. Αττικού έως Λεωφ. Βασ. Κων/νου.
•Κλεάνθους, στο τμήμα της Β. Γεωργίου Β΄ έως Λεωφ. Β. Κων/νου.
•Ριζάρη, σε όλο το μήκος της.
•Λεωφ. Β. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της.
Απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων και στις δύο πλευρές των παρακάτω οδών από τις 08:00 της Κυριακής 13 Νοεμβρίου ως τις 15:00 της Κυριακής:

•Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού, στο τμήμα από τη Λ. Β. Αμαλίας μέχρι την οδό Αθανασίου Διάκου.
Απαγόρευση της κάθετης διέλευσης των οχημάτων από τη Μαραθώνια διαδρομή κατά τις ώρες που τα τμήματα αυτής θα είναι αποκλεισμένα από την κυκλοφορία των οχημάτων εκτός των παρακάτω ελεγχόμενων κόμβων κάθετης διέλευσης:

•Λεωφ. Μαραθώνος & Διονύσου (Ν. Μάκρη)
•Λεωφ. Μαραθώνος & Αγίας Μαρίνας (Αγία Μαρίνα)
•Λεωφ. Μαραθώνος & Φλέμιγκ (Ραφήνα)
•Λεωφ. Μαραθώνος & Αγίου Χριστοφόρου - Βλεπύρου (Πικέρμι)
•Λεωφ. Μαραθώνος & Πατριάρχου Γρηγορίου-Εθνικής Αντιστάσεως (Παλλήνη)
•Λεωφ. Μαραθώνος & Έξοδος Αττικής Οδού (Παλλήνη)
•Λεωφ. Μαραθώνος & Λεωφ. Λαυρίου - Κλεισθένους - Κυκλάδων (Σταυρός)
•Λεωφ. Μεσογείων & Αγ.Ιωάννου – Ελπίδος - Χαλανδρίου (Αγ. Παρασκευή)
•Λεωφ. Μεσογείων & 17ης Νοέμβρη - Ζωοδόχου Πηγής (Χολαργός, Χαλάνδρι)
•Λεωφ. Μεσογείων & Ιωάννου Θεολόγου-Παρίτση (Χολαργός-Ν. Ψυχικό)
•Λεωφ. Μεσογείων & Λεωφ. Δημοκρατίας (Ν. Ψυχικό)
•Λεωφ. Μεσογείων & Λεωφ. Κατεχάκη (Αθήνα)
•Λεωφ. Μεσογείων & Φωκίδος (Αθήνα)
Οι ανωτέρω προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μπορεί να παραταθούν ή και να μειωθούν ανάλογα με την εξέλιξη του αγωνίσματος με ευθύνη της Τροχαίας.

Από όλες τις παραπάνω απαγορεύσεις εξαιρούνται τα ειδικά διαπιστευμένα οχήματα του Σ.Ε.Γ.Α.Σ . και αυτά της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Ε.Κ.Α.Β.

Εναλλακτικά δρομολόγια

Λόγω των περιορισμών στην κυκλοφορία οι οδηγοί μπορούν να ακολουθούν τα παρακάτω ενδεικτικά εναλλακτικά δρομολόγια:

Από Λιμάνι Ραφήνας προς Αθήνα, μέσω Αρτέμιδος (Λούτσας): Λιμάνι Ραφήνας – αριστερά Χρ. Σμύρνης – δεξιά Λεωφ. Καραμανλή – Λεωφ. Σπάτων – δεξιά περιφερειακός Δημάρχου Χρ. Μπέκα – δεξιά Λεωφ. Σπάτων – αριστερά Θεοτοκοπούλου και στη συνέχεια:


•Για Χαλάνδρι, Βριλήσσια κ.λ.π. : Κόμβο Λεονταρίου – δεξιά Λεωφ. Λαυρίου – κάθετη διέλευση Σταυρού – Κλεισθένους κ.λ.π.
•Για Αγ. Παρασκευή, Χολαργό, Παπάγου, Ηλιούπολη κ.λ.π. : δεξιά Λεωφ. Λαυρίου – αριστερά Τρικάλων (πριν Κόμβο Σταυρού) – δεξιά Γραβιάς – δεξιά Αγ. Ιωάννου - αριστερά Τασσοπούλου κ.λπ.
•Για Νότια Προάστια : Κόμβο Λεονταρίου – αριστερά Λεωφ. Λαυρίου – δεξιά Λεωφ. Κορωπίου/Βάρης κ.λ.π.
Από Μαραθώνα για Βόρεια Προάστια – Λιμάνι Πειραιά και Παναθηναϊκό Στάδιο: Μέσω οδού Δημοκρατίας – αριστερά Λεωφ. Λίμνης Μαραθώνος – δεξιά Χελμού – αριστερά Κρυονερίου – αριστερά Ν.Ε.Ο.Α.Λ.- συνέχεια Λ. Κηφισού κ.λπ.

Από Νέα Μάκρη προς Βόρεια Προάστια: Μέσω Λεωφ. Διονύσου – Αγίου Πέτρου.

Σημειώνεται τέλος ότι οι πεζοί δεν επιτρέπεται να διασχίζουν το οδόστρωμα κατά μήκος της Μαραθώνιας διαδρομής, κατά τις ώρες που διεξάγεται ο αγώνας.

Παρακαλούνται τέλος από την τροχαία οι οδηγοί των οχημάτων, για την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων και την αποτροπή κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφύγουν την κυκλοφορία και στάθμευση των οχημάτων τους στις ανωτέρω οδούς και Λεωφόρους και να ακολουθήσουν τις υποδείξεις των τροχονόμων.


Πηγή: Τα Νέα